Barn är en fantastisk gåva! Som föräldrar önskar vi våra barns bästa i alla aspekter av livet. Deras lycka är ju en stor del av vår egen lycka. Den här tiden på året, när julen står inför dörren, kan bli en riktig utmaning för många av oss – vi får veta allt som våra barn hoppas på allteftersom önskelistorna trillar in. Det känns som att nya saker läggs till listorna varje dag, eller att det som stod där plötsligt har bytts ut till något annat i sista minuten …
För oss som föräldrar är det viktigt att kunna hantera förväntningar, särskilt under den här tiden på året. Tack och lov finns det strategiska sätt att hantera barnens julklappsförväntningar, och det behöver faktiskt inte ens sluta i besvikelse.
Förklara hur man prioriterar och hanterar besvikelse
Här har du möjlighet att möta ditt barns ”vill ha”-mentalitet. När barn gör sina långa önskelistor tänker de naturligtvis inte på huruvida man har råd med allt de vill ha. Barn har oftast ingen förståelse för värdet av pengar, så det är inte så stor idé att gå in på den biten.
Det hjälper också till att skifta barnets fokus från att få det man själv vill, till att ge på sätt som inte kan värderas i pengar.
Det är bättre att lära dem hur de kan prioritera på sina önskelistor. Det är en värdefull sak att lära sig tidigt att vi inte kan få allt vi vill ha i livet. Hjälp dem att välja ut en eller ett par saker som betyder allra mest för dem på listan (och som passar in i er julklappsbudget).
Sätt dig ner tillsammans med dem och prata om varje sak på listan, och ta reda på varför de valde just de sakerna. Berätta också för dem varför de inte kan få vissa saker som kanske står med. Det här kommer att lära dem att inte bli ledsna eller besvikna så fort du säger nej, eftersom de då förstår att det finns en logisk förklaring till ditt beslut och att det inte handlar om att du struntar i deras önskningar.

Att prata om det som står på barnets önskelista kan förebygga alltför stora besvikelser.
Den här strategin kan hjälpa barnet att utveckla en vana i att ha ett förnuftigt och logiskt tänkande som det kommer att ha nytta av resten av livet.
Lär dem vikten av givmildhet och empati
Det här är också en tid på året då man kan påminna barnen om att gåvor är till för att ges, såväl som att fås. Det är en perfekt tid att prata om vikten av att hjälpa andra. Det hjälper också till att skifta barnets fokus från att få det man själv vill, till att ge på sätt som inte kan värderas i pengar.
Det finns många olika sätt du kan hjälpa dina barn att få en åldersanpassad nivå av självuppoffring. Man kan följa med dem och hjälpa dem att köpa sådant de själva vill ge bort till en vän, familjen eller välgörenhet. Eller kanske ännu bättre – uppmuntra dem att ge bort sina leksaker som de vuxit ifrån eller som de fick förra julen till en välgörenhetsinsamling till barn. Man kan också ta med dem för att köpa mat eller andra nödvändiga saker till människor i nöd på härbärgen, som ett sätt att visa skillnaden på ”vill ha” och ”behöver”.
Fokusera på det magiska med julen (den större bilden)
Oavsett hur ni firar den här julhelgen så kommer dina barn med all sannolikhet att bli väldigt glada när de ser sina julklappar. Men klapparna glöms ofta rätt snart bort, ibland till och med innan det är dags för nästa högtid. Sanningen är väl den att även om presenter kan vara underbara, så finns det ännu större glädje att uppleva när man ser till den större bilden.

Högläsning ur någon spännande bok om julen eller något annat äventyr kan ge barnen en känsla av gemenskap och kanske rentav "magi".
Kom ihåg att minnen varar längre än presenter. Försök att vara kreativ och ge barnen en fin upplevelse istället för bara leksaker. Utmana dig själv till att komma in i julstämningen på ett sätt som inte ruinerar bankkontot. Baka lite julgodis, gör ett pepparkakshus, sjung sånger, läs sagor, eller bara ta vara på tiden tillsammans som en familj. Det finns inga begränsningar för vilka nya jultraditioner du kan införa i familjen.
Börja prata med barnen redan nu innan julen är i full gång, så att du kan hantera förväntningarna och ge barnen (och dig själv) några värdefulla insikter på vägen. Kom ihåg att vara tålmodig, och att prioritering kan vara svårt för barn. Ge dem möjligheter att möta situationer där de kan göra gott för andra, även om det innebär att de inte kan få allt de önskar sig – det är något glimrande som hör julen till, och en glädje de kan bära med sig länge.
Vinay Saranga är utbildad läkare och barn- och ungdomspsykiater. Hon är också grundare av Saranga Comprehensive Psychiatry.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.