Hundratusentals demonstrerar mot valfusk
Trumpanhängare deltar i marschen ”Stop the Steal” mellan Freedom Plaza och Högsta domstolen i Washington D.C. den 14 november 2020. Foto: Lisa Fan/Epoch Times


Hundratusentals människor från hela USA deltog den 14 november i en fridfull demonstration i huvudstaden för att visa sitt stöd för president Donald Trump och hans kamp för ett rättvist val, som en del av den rörelse som fått namnet ”Stop the Steal”.

Anhängarna samlades mitt på dagen på Freedom Plaza och marscherade till Högsta Domstolen för att protestera mot det påstådda fusket i presidentvalet. Folk uttryckte oro över bristande valsäkerhet och krävde att varje giltig röst ska räknas. De var också besvikna på medias skildring av demonstranterna.

Dede Laugesen ser sig själv som en ”enorm Trump-supporter”. Hon hade kommit från Colorado för att delta.

– Jag tror verkligen att det här valet håller på att stjälas från de amerikaner som röstade på president Trump, sade Laugesen. Hon har startat webbsidan everylegalvote.com för att ”berätta för amerikanerna om den verkliga situationen, vid sidan av mainstream-medias och big tech-företagens censur”.

Webbsidan spårar data kring valet och innehåller personliga skildringar och rapporterade exempel på fusk under valet.

– President Trump kommer att vinna till slut. Vi måste bara ha tålamod och låta processen ha sin gång. Det är fel av media att peka ut vem som blivit president. Det här är Amerika. Personerna här är vanliga genomsnittliga amerikaner och att media klassar oss som högerextremister är att förtala just vanliga amerikaner. De ljuger för Amerika.

Fler än 50 manifestationer organiserades runt om i landet samma dag. Organisatörerna hade uppmanat till protester i varje delstatshuvudstad klockan 12 på dagen, lokal tid, i varje delstat. Den 18-årige afroamerikanske studenten Roberto Joel Guttierez sade att han kommit till Washington ”hela vägen från Boston, inte bara för min president utan till stöd för hela USA”.

Guttierez är bekymrad över vittnesmålen om valfusk, tekniska fel i datorer och att valobservatörer nekats att övervaka rösträkningen.

– Media försöker måla upp en falsk bild av att alla Trumpanhängare har vit makt-anknytning. Men som du kan se är det människor av alla raser – svarta, asiater, latinamerikaner. Det är alla slags människor, sade Guttierez.

Roberto Joel Guttierez, student från Boston, deltog i den stora demonstrationen i Washington D.C. den 14 november 2020. Foto: Lisa Fan/Epoch Times

Flor Cerrato, revisor från Los Angeles, deltog i demonstrationen i Washington för att kräva transparens.

– Vi kräver transparens. Det är egentligen allt vi vill ha. Vi vill att alla giltiga röster ska räknas, sade hon. Cerratos föräldrar är från Honduras och hon uttryckte sin frustration över den tydliga liberala partiskheten i såväl traditionella medier som i sociala medier.

Innan demonstrationen talade republikanerna Louie Gomerth från Texas, ledamot i representanthuset, och Marjorie Taylor Greene från Georgia, nyvald kongressledamot från Georgia, liksom flera andra framstående Trumpanhängare och konservativa ledare. Talarna krävde ett rättvist val och transparens i rösträkningen.

Ali Alexander, en av organisatörerna, sade att demonstrationen var en insats på gräsrotsnivå, på initiativ av ett hundratal aktivister, influensers och konservativa grupper. Alexander menar att organisatörerna ställdes inför ”enorma utmaningar” genom censuren på sociala medieplattformar. Facebook stoppade den 5 november gruppen ”Stop the Steal” och hävdade att den uppmanade till våld och försökte illegitimera valprocessen – anklagelser som Alexander menar är falska.

Evenemangstjänsten Eventbrite tog också bort demonstrationen från sin plattform och citerade felaktig information. Företaget skickade också meddelanden om att evenemanget var inställt till alla som hade anmält sig. Twitter censurerade länken till webbsidan https://stopthesteal.us/, för att sedan ompröva beslutet, enligt Alexander.

– Jag känner mig trygg med att Amerika kommer att stå emot denna utmaning av distraktion och korruption, sade Ed Martin, ordförande i den konservativa organisationen Eagle Forum och en av organisatörerna.

– Vi kommer att gå till botten med detta, och vi kommer att acceptera resultatet. Jag hoppas att även vänstern accepterar resultatet för jag tror att de kommer att bli överraskade över det som sker. Jag är involverad i en del av arbetet. Det finns betydligt mer systematiskt fusk än vad som har framkommit.

Martin uppskattade att närmare 500 000 människor deltog i manifestationen, till skillnad från det blotta hundratalet människor som vissa medier felaktigt hävdade.

– Jag är inte här för att påverka utgången av valet. Jag vill bara vara säker på att alla röster räknas och granskas. Mitt mål är inte att stödja någon speciell kandidat utan bara att säkerställa att processen gått rätt till.

72-årige Gene Waters är senior underrättelseanalytiker och bor i Chesapeake i Virginia. Han deltog i marschen i Washington tillsammans med sin fru för att visa sitt stöd för president Trump.

– Min största oro här är att vi lämnar och förlorar våra amerikanska värderingar. Trump är trogen de konservativa värderingarna, sade Waters. Waters hyllade Trumps utrikespolitik, hans avståndstagande från globalism och hans inställning till Kinas orättvisa handelspolitik.

– Det finns inget utrymme för kommunism här. Socialism blir till kommunism, sade Diante Brown, afroamerikan från Richmond, Virginia. Brown deltog i manifestationen tillsammans med sin fru och dotter för att stödja ett rättvist val.

Trump twittrade om demonstrationerna den 13 november och sade att det värmde i hjärtat att ”se alla fantastiska supportrar därute, speciellt de spontana manifestationer som dyker upp runt om i hela landet, bland annat en större på lördagen i D.C.”. Presidentens bilkortege körde förbi de anhängare som samlats på morgonen inför manifestationen och presidenten gav två tummar upp till deltagarna.

Demonstrationen ”Stop the Steal” i Washington den 14 november 2020. Foto: Lisa Fan/Epoch Times

Det omstridda presidentvalet är fortfarande inte avgjort, då de flesta delstaternas resultat ännu inte har säkerställts och då rättsprocesser och omräkning pågår i ett antal vågmästarstater.

Många asiater deltog i marschen. En kinesamerikan från New York vid namn George närvarade för att visa sitt stöd för Trump.

– Det kinesiska kommunistpartiet förföljer nu alla religiösa människor. Människor har ingen frihet alls i Kina. Partiet är det mest ondskefulla i världen. Vi måste få bort kommunistpartiet, sade han. Han tror att den förre vicepresidenten Joe Biden har starka band med kommunistpartiet.

I slutet av demonstrationen blev vissa Trumpanhängare både verbalt och fysiskt attackerade av medlemmar i den vänsterextrema rörelsen Antifa och av Black Lives Matter-rörelsen.

 

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.