Torkat lin är dekorativt och håller sig fint i många år. Torka buketter eller skapa något eget som får pryda en dörr eller vägg. Här finns inspiration.
Kanske odlar du lite eget lin i en rabatt eller i en pallkrage. Det är vackert att se de blå blommorna i det böljande linet, men när de blommat över kan man använda det till dekoration. På höstmarknader runt om i landet säljs inte bara grönsaker och annat ätbart, ibland finns där också blommor, som solrosor eller knippen med lin.
Linet går bra att hänga upp och torka. De runda frökapslarna blir vackra i det lite risiga linet. Ett torkat knippe lin står fint i en vas eller ett krus, men gör sig också bra att hänga upp-och-ned, kanske mot en enfärgad gardin.
Du kan också prova att vara kreativ med linet. Det kan bindas på olika sätt och här visar vi några som inspiration.
Plocka linet
Ta in linet när det är torrt, annars finns risken att det möglar. De små bladen lossnar gärna när de börjar torka, så det är en bra idé att repa av en del av dem redan från början, beroende på vad du vill göra med dem.
För att pynta med lin i buntar, knyt ihop linet i lagom stora buketter och häng upp och ner att torka. När de är torra kan man lägga dem längs med till exempel en gardinstång eller uppe på ett skåp.
Binda
För att binda linet runt något, repa av bladen på nedre delen av stjälken. Sedan är det enligt tycke och smak hur mycket blad man vill ha kvar. Bind linet medan det är färskt annars bryts stjälken lätt.
Pinne
Ett enkelt sätt att göra en prydnad med lin är att binda linet på en pinne som man hänger upp med ett fint snöre eller band. Det kan passa fint till exempel på en dörr eller på en vägg i hallen. Ta en pinne och tälj till den i ändarna.
Torkat lin tillsammans med rönnbär på tråd. Foto: Eva Sagerfors
Foto: Eva Sagerfors
Gör en ögla av linstjälken och lägg mot pinnen. Dra igenom resten av växten och dra åt försiktigt runt pinnen. Lägg nästa stjälk nära den första. Eftersom linet får en ganska jämn färgton kan det vara fint att sätta i annat som man torkat för att få en kontrast och färgklick.
Ett sätt är att trä upp dekorativa saker från naturen på trådar och knyta fast om pinnen. Sätt en nål på tråden och trä upp till exempel rönnbär och nypon som får torka på tråden. De mörknar då i färgen.
En annan variant är att torka blommor och trä upp på tråden. Rosenknoppar och eterneller som till exempel stjärnflocka gör sig bra mot det torkade linet.
Stjärnflocka håller sig fin när den torkas. Foto: Eva Sagerfors
Krans
För att göra en krans med hängande lin behövs en stomme. Det går att göra en själv till exempel genom att binda ihop en mjuk gren i lagom tjocklek. Fäst med metalltråd eller till exempel hampasnöre. Välj det som passar bäst för materialet och utseendet på kransen.
Sätt fast snören eller band på tre punkter och antingen sy eller knyt ihop dem ovanför på lämplig höjd.
Sedan är det dags att börja binda linet vid stommen.

Till vänster linblommor i krans och till höger hängande linblommor från en gardinstång. Foto: Eva Sagerfors
Linhänge
En längre linbukett som kan hänga eller ligga i torrt tillstånd får man om man binder ihop några buketter på lagom avstånd.
Tre tunnare buketter kan läggas längs med varandra för att ge ett längre linhänge. Foto: Eva Sagerfors
Med buketterna efter varandra ser det ut som att frökapslarna växer längs med hela hängets längd. Foto: Eva Sagerfors
När linhänget har torkat kan man lägga det ovanpå något för att ge lite mer liv på höjden i rummet.
Det lite yviga linet ger liv åt ett enfärgat parti i rummet. Foto: Eva Sagerfors
