Hon skapar smycken som är som "budbärare mellan himmel och jord"


Tänk dig att bära ett smycke som får dig att känna som om du tillhör en fantastisk värld, som om du befinner dig i det magiska "gudomliga landet"! New York-baserade smyckesdesignern Ariel Tien gör dessa drömmar till verklighet.

Denna begåvade konstnär har funnit inspiration i det traditionella och ger det liv i sina skapelser, som bland annat visats på den prestigefyllda modeveckan i New York. 

Ariel Tien, ägaren och konstnären bakom Yun Boutique. Foto: Benny Zhang Studio

Ariel Tien driver Yun Boutique och är också en av dess designers. Affären säljer unika, handgjorda smycken. "Yun" på kinesiska betyder moln. Ariel förklarade för NTD att i kinesisk ikonografi representerar moln sambandet mellan mänskligheten och det gudomliga.

– Jag valde det här namnet eftersom jag tycker att moln är som budbärare mellan himmel och jord, sade Ariel.

Butiken, som öppnade 2013, har en kollektion som är inspirerad av berättelser som bär ett positivt och vackert budskap. Ariel sade att hon är noga med att varje smycke hon formger kan "föra med sig fred och harmoni till de människor som bär det”.

 

©Yun Boutique | Lotus Hairpin

Den fridfulla lotusen är en av Ariels favoriter bland sina skapelser – och den är absolut en skönhet. Lotusen är inte bara en väldigt andlig symbol, den är också känd för att väcka upp medkänsla.

– När jag skapar den försöker jag eliminera alla negativa tankar i mitt sinne, sade Ariel.

– När mina tankar är rena och vänliga så kommer det föra med sig att smycket som jag skapar bär en väldigt ren och mycket bra, positiv energi.

Ariel berättade att hon fann sin inspiration till detta genom sin dagliga qigong- och meditationsutövning, Falun Dafa (även känd som Falun Gong). Hon är född i Kina, och introducerades för qigongmetoden när hon var 16 år, och hon försöker i sitt dagliga liv leva efter dess principer: sanning, godhet och tålamod. 

©Benny Zhang Studio

Ariel berättade att metoden introducerades i Kina 1992, och att den blev oerhört populär på grund av sina hälsofördelar. Bara i Kina var det så många som 70-100 miljoner människor som gjorde dess meditativa qigongövningar. Den 20 juli 1999 drog dock den tidigare ledaren för den kinesiska kommunistregimen, Jiang Zemin, igång en förföljelsekampanj mot Falun Dafa.

På grund av rädslan för förföljelsen slutade Ariel utöva Falun Dafa. Oväntade händelser i livet ledde sedan till att Ariel år 2010 flyttade till New York, som utbytesstudent på Stern Business School vid New York University. Ariel trodde att hon skulle flytta tillbaka till Kina efter sina studier, men saker förändrades när hon såg Falun Gong-utövare fritt utöva qigongmetoden, och hon tog åter upp sin andliga tro.

Det var då att hon fick veta att Falun Dafa välkomnas runt om i världen och att det kinesiska kommunistpartiet förföljer denna fredliga qigongmetod utan giltig anledning. Efter att åter ha tagit upp till sin tro så kände Ariel att hon behövde berätta för sina vänner sanningen om Falun Gong, och att den kommunistiska regimen i Kina torterar och dödar dessa oskyldiga människor. Hon sade att det tyvärr ofta slutade med att de inte lyssnade på henne.

©Benny Zhang Studio

– Jag ville hitta någon form av kommunikation, utan tal, utan någon argumentation varken i skrift eller tal, där istället den sanna inre världen hos dem som utövar Falun Dafa kan komma fram. Jag ville att folk skulle få veta vad det är som ligger i Falun Gong-utövarnas hjärtan. Ändå är det svårt, eftersom många människor inte ens har fem sekunder för att lugna sig och lyssna, sade Ariel.

– Så, fanns det något sätt som jag kunde använda mig av för att snabbt visa vad som finns i våra hjärtan? Det svar som så småningom kom till mig var smyckesdesign.

©Yun Boutique | Flower and Jade

©Yun Boutique | Lotus Hairpin

Efter en hel del studier i traditionell konst och kinesisk kultur så skapar nu den här självlärda konstnären inspirerande och underbara smycken som är som frisk luft för alla som bär dem. Hon använder ädelstenar som jade, pärlor, koraller och annat i sin smyckesdesign.

När hon tillfrågades om varför människor gillar hennes smycken så sade hon:

– Jag tror att det är främst på grund av ärligheten, godheten och så lite av den "magi" som bor i varje smyckes detaljer.

©Yun Boutique | Dragon Earrings

En konst som är så sann och vacker har också uppmärksammats av kändisar som Lela Loren, prisbelönt skådespelerska som är mest känd för sin huvudroll som Angela "Angie" Valdes i Starz tv-serie ”Power”, och Miss World Canada Anastasia Lin.

Prisbelönta skådespelerskan och förra Miss World Canada, Anastasia Lin, bär ett av Yun Boutiques smycken. Foto: Yun Boutique

Skådespelerskan Lela Loren är verkligen vacker i örhängena Lotus Leaf Pearl,  designen presenterades under 2015 års New York Fashion Week. Foto: Yun Boutique

I en intervju med den koreanska tidskriften KUVE sade Anastasia Lin:

– Det finns många kinesiska smycken på marknaden men jag gillar Yun Boutique, främst på grund av det som inspirerar till deras design. En design som är dedikerad till att frambringa livets vitala skönhet, vilken kan beröra människor.

– Efter att jag har fått veta mer så kan jag verkligen uppleva designerns starka avsikt att förmedla den godhet som finns inom henne och önskan om att nå ut till världen med den, genom smyckesdesign. När jag bär smycken från Yun Boutique – jämfört med smycken som bara är skapade utifrån skönhet – så ger de mig lugn och harmoni, som om det fanns ett grönskande landskap i mitt hjärta, sade skönhetsdrottningen.

©Benny Zhang Studio

– Jag anser att konst är en direkt återspegling av en konstnärs inre värld, speciellt deras personliga värderingar, oavsett vilken konstform det än är. Det är smyckesdesign för mig, sade Ariel.

För dem som är intresserade men inte kan ta sig till New York så levererar Yun Boutique till hela världen – till alla som vill bära ett stycke traditionell kinesisk konst.

 

Vildhundarna vill ta elefantungen men mamman ingriper – otrolig urkraft

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?

 

Fakta

falun gong

Falun Gong eller Falun Dafa är en självförbättringsmetod för kropp och sinne. Den lär ut sanning, godhet och tålamod som ett sätt att förbättra hälsan och moralen och för att få andlig visdom.

För mer information om metoden eller för att ladda ner ”Zhuan Falun”, se www.falundafa.org Alla böcker, övningsmusik och instruktioner finns tillgängliga helt gratis.