Hennes målningar av vänliga hästar gör människor glada – här är hennes hemlighet
Laura Douglas målar en häst. Foto: Laura Douglas Art/Facebook


I en liten stad väster om Brisbane på Australiens östkust bor en konstnär som är känd för sina målningar av ”vänliga, glada hästar”. Människor säger att de känner sig glada av hennes konst. Här berättar hon varifrån glädjen kommer.

Laura Douglas är grafisk formgivare och häst- och landskapskonstnär. Hon är 38 år och har två barn. Även om hennes liv var bra tidigare, med familjen och ett rikt socialt liv så kände hon att hon gick och väntade på något.

Hittade vägen

Laura var kristen och sökte efter meningen med livet. Hon brukade titta upp mot himlen och säga ”Jag vill veta mer. Jag måste få veta mer. Det finns så mycket i universum som jag inte vet.”

Laura Douglas med en av sina tavlor. Foto: Privat

Första gången hon hörde talas om qigong- och meditationsmetoden Falun Dafa, också känd som Falun Gong, var 2003 när hon träffade två utövare. Fyra år senare mötte hon dem igen och hade då många frågor till dem. De tipsade henne om att läsa boken ”Zhuan Falun”, metodens huvudbok, ”Där får du svar på alla frågor.” Hon tog fasta på deras råd och läste den. Hon kände direkt en stark koppling med Dafa, som betyder stor lag på kinesiska. Det kändes som att hon kom hem.

När Laura gjorde övningarna första gången kunde hon inte hålla gråten tillbaka. Djupt i hjärtat visste hon att det här var det hon hade väntat på och att det här var det rätta, berättar hon.

Laura gör Falun Dafas meditationsövning. Foto: Privat

Medan hon läste boken Zhuan Falun kände hon det som att hennes minne vaknade. ”Jag vet att jag är en snäll person, men inte förrän jag började läsa boken förstod jag hur jag skulle kunna få bort olika föreställningar och fasthållanden hos mig för att verkligen kunna bli en god människa,” säger Laura.

Slutar med alkohol

Laura läste i boken att alkohol kan göra en irrationell och hon bestämde sig för att prova att sluta dricka alkohol. Samma dag skulle hon på fest så hon sade till sig själv ”Ok, det här är sista gången jag dricker. Jag slutar efter festen.” Hon blev full på festen och blev av med några dyrare personliga saker. Dessutom hamnade hon nästan i bråk med en person.

Händelsen fick henne att verkligen förstå vad hon hade läst i boken. ”Det var en hemsk upplevelse. Nästa dag bestämde jag mig för att aldrig mer dricka. Det som hände fick mig att inse att alkoholdrickande är en dålig vana. Jag vill inte komma nära det och jag har inte rört alkohol sedan dess.”

Målar hästar

Laura har ett speciellt förhållande till hästar. Hon har gillat hästar sedan hon var barn, men hon hade inte tänkt på att måla av dem. En dag när hon gick ut för att måla, kom en häst fram och stannade precis framför henne. Eftersom hästen stod i vägen för henne när hon skulle måla av landskapet så flyttade hon stativet och fortsatte måla. Då flyttade sig hästen också och stod återigen mitt i vägen. Hon fick flytta stativet tre eller fyra gånger. Hästen följde med och insisterade på att stå framför henne, så Laura tänkte ”Ok, då målar jag dig!” Det blev första gången hon målade en häst.

Jag tar hand om mitt humör innan jag börjar arbeta. Jag målar inte med negativa känslor.

Snart blev hennes konstverk uppmärksammade av ett galleri i Sydney och hon fick en inbjudan att hålla en utställning. Hästmålningarna gav henne många möten och hon åkte också på hästtävlingar. När hon möter människor som är intresserade av hennes tavlor brukar hon berätta om Falun Dafa och hur viktiga metodens ledord sanning, medkänsla och tålamod är för hennes konst.

Hästen Nadiyya är 1,5 meter hög och 1,8 meter lång, en stor skönhet, berättar konstnären Laura Douglas. Tavlan visades på OnStone, South Melbourne, Australien. Foto: Laura Douglas Art/Facebook

Lauras målningar valdes ut till en utställning i Brisbane. Där mötte hon en äldre man som berättade: ”Jag har aldrig gillat hästar och jag är rädd för hästar, men jag vet inte varför jag känner mig så glad när jag ser dina målningar av dem.” Laura svarade: ”Kanske för att jag var glad när jag målade dem och då finns budskapet med i målningarna. Eftersom jag utövar Falun Dafa vet jag att varje konstverk bär energi och känsla. När jag målar är jag noga med att ge glädje och positiv energi till mitt arbete.”

”Vad händer om du är på dåligt humör?” frågade mannen. ”Då ser jag inåt för att ta reda på varför jag är på dåligt humör. Jag tar hand om mitt humör innan jag börjar arbeta. Jag målar inte med negativa känslor,” svarade hon då. Laura berättar ofta för människor att i den traditionella, kinesiska kulturen brukade kalligrafimålare, dansare och andra artister lugna sina tankar innan de skapade sin konst. De arbetade på sitt hjärta och var noga med vad de hade i det.

Ryttaren Bertram Allen på Romanov vid en tävling i Paris. Foto: Laura Douglas Art/Facebook

Laura berättar om den största skillnaden i hennes konst sedan hon började med kultivering, eller självförbättring, genom Falun Dafa: ”Förut var jag inte så klar i huvudet när jag målade och jag kunde måla lite hur som helst. Nu när jag kultiverar så skapar jag min konst medvetet och med ett klart sinne. Mina landskap måste vara vackra och ögonen på hästarna jag målar måste vara vänliga.”

Exponerar förföljelse genom konst

Första gången Laura fick höra om förföljelsen av Falun Gong i Kina blev hon chockad. ”Jag måste göra något för att få slut på det!” tänkte hon. Så hon bestämde sig för att använda sin konstnärliga förmåga för att berätta om förföljelsen. Hon har också hjälpt till med förberedelserna för den internationellt turnerande utställningen "Art of Zhen, Shan, Ren (Truthfulness-Compassion-Forbearance),” (sanningens, godhetens och tålamodets konst).

Först kunde Lauras man inte alls förstå varför hon hjälpte till med utställningen när hon redan var så upptagen. Laura berättade för honom: ”Jag har fått så mycket bra genom Falun Dafa. Det har förändrat mitt liv. Tänk dig, om jag var i Kina nu så skulle jag bli förföljd och de skulle kunna ta mina organ. Hur skulle jag kunna låta bli att göra något?” Han svarade: ”Vad kan jag göra för att hjälpa dig?”

Laura vill använda konst för att få slut på den här grymheten, hjälpa människor att hitta sitt samvete och sin godhet och låta världen fyllas av sanning, medkänsla och tålamod.

Fakta

falun dafa

Falun Dafa är en självförbättringsmetod för kropp och sinne. Den lär ut sanning, medkänsla och tålamod som ett sätt att förbättra hälsan och moralen och för att få andlig visdom.

För mer information om metoden eller för att ladda ner ”Zhuan Falun”, se www.falundafa.org Alla böcker, övningsmusik och instruktioner finns tillgängliga helt gratis.