Cellulosaisolering
Cellulosaisolering blev valet för innertaket/golvet på vinden i Lerberg (vårt torp i närheten av Ensamheten). Isoleringen hämtade vi i Åsele.

Foto: Heidi Andersson
Isoleringen brukar vanligtvis sprutas in, men i Lerberg finns ingen el så där blev lösningen att bara bära in säckarna med den komprimerade isoleringen, riva upp säckarna och riva isär blocken med järnkrattor och fluffa till den.
Betydligt behagligare att jobba med än den gula ”Gullfibern”. Och betydligt bättre ur ett planetskötarperspektiv.

Här ”fluffas” och finfördelas isoleringen. Tror faktiskt Björn tyckte det var ganska roligt! Foto: Heidi Andersson
Cellulosaisoleringen är ett isoleringsmaterial gjort av svenska tidningar så som Aftonbladet och Expressen. Den tillverkas i Sverige i en av världens modernaste fabriker för tillverkning av miljöanpassad cellulosaisolering.
Cellulosaisolering baseras på tidningspapper vilket betyder att grundråvaran är trä. Trä som byggmaterial är ett av de bäst beprövade och mest miljövänliga byggmaterialen som finns. Det har utmärkta naturliga fördelar så som förmågan att hantera (buffra) fukt, ger ett högt brandmotstånd, är CO2 neutralt och är en helt förnyelsebar råvara.
Efter isolerandet skyndade vi oss på med golvet (träd fällda i Ensamheten, sågade och hyvlade med kärlek vid vårt eget sågverk #livskvalitet) så inte Kurt Spurt (vår kattpojke/bebis) inte skulle bli inspirerad att tro att det var en stor kattlåda eller för den delen att Dante och hans kompisar skulle börja springa runt på den.

Foto: Heidi Andersson
Sen lite tjärdrevsisolering mellan golvet och väggen och på med rejäla golvlister (skruvade ohyvlade 1,5x5tums plank..)
Jag är besatt av tjära, tjärolja och tjärdrev – det är användbart som bara den!

Foto: Heidi Andersson
Använde en spackelspade och kittkniv för att trycka in drevet på plats.

Golvet klart! Foto: Heidi Andersson
Innertak i furu - två hus

Foto: Heidi Andersson
Torpet i Lerberg: Vindduken häftade vi bara fast. Sen får taket vara oisolerat. När det är -32 och vinterkallt sover man bäst på nedre plan i närheten av kaminen.

En lång, stark och fin man är klockren när man ska få ett innertak på plats. Foto: Heidi Andersson

Foto: Heidi Andersson
Innertaket på plats i Torpet i Lerberg! Vi är nöjda. Nu ska vi bara städa, linoljesåpa golvet och fixa lite lister och fönsterfoder och sen bär vi in militärsängarna och logementet är klart. Försvarets sängkläder ska vi givetvis göra ett eftersök på.

Västansjö i andra änden av kommunen, ca 15 mil från Lerberg. Foto: Heidi Andersson
Från det ena projektet till det andra! Vi varvar Västansjö och projekt ”bygga fjällstuga så hållbart och planetsmart” med Torpfixandet! Om ni bara visste hur många år jag laddat för det här #drömförverkligande #ekohus

Foto: Heidi Andersson
Björn och jag lyckades vinglandes och med krampande höjdrädsla (pratar för mig själv) få lös både takplåten och masoniten under. Kändes både här och där dagarna efter.

Linoljesåpning är ALLTID rätt. Foto: Heidi Andersson

Innertak nästa! Foto: Heidi Andersson

Timmerstommen får kärlek och en extra stock/ extra varv. Foto: Heidi Andersson
Elsågen (batterisåg) fick jobba ordentligt. Många spikar fanns det. Farsan bytte kedjan och skakade på huvudet så fort han såg den och upprepade det han alltid säger; ”man ska alltid ha minst två sågar och massor med kedjor”.

Nockstocken! En rejäl pjäs. Tung som bara den. Foto: Heidi Andersson

Stommen redo för nockstocken! Foto: Heidi Andersson
En gedigen gammal fura, tung som bara den (riktigt strong woman/man lyft) hämtad från skogen i närheten av hembyn Ensamheten, transporterad med elbilen upp till Västansjö (andra änden av Storumans Kommun) och satt på plats i fjällstugeprojektet.

Snickarteamet. Foto: Heidi Andersson

Innertak i furu sätts på plats uppifrån. Foto: Heidi Andersson

Innertaket på plats! Inifrånperspektiv. Foto: Heidi Andersson
Fortsättning följer! #taggad
Heidi Andersson är elvafaldig världsmästarinna i armbrytning och har ett stort engagemang för hållbarhetsfrågor. Tillsammans med maken Björn Ferry är målet att bli planetskötare i världsklass, med siktet inställt mot att leva fossilfritt 2025.
Texten publicerades ursprungligen på familjens blogg.
