Hans kropp var utsliten efter ett hårt liv på sjön – så mötte han en främling i en park


Medkänsla och lugn handlar inte bara om att fly till skogen eller åka bort på semester. Man kan hitta harmoni inom sig själv i de mest utmanande och utmattande situationer i livet, och därigenom ta sig igenom dem bit för bit.

Det här är berättelsen om en före detta sjöman från Indien, Sanjiv Bhalla, och om hur qigong- och meditationsmetoden Falun Dafa, även kallad Falun Gong, öppnade upp för honom upplevelsen av vad sann lycka och kärleksfull vänlighet är för något.

– Andlig tillväxt är väsentlig för alla människors eviga existens, sade han.

59-årige Sanjiv jobbar för närvarande som självlärd programmerare i staden Bangalore. Under en intervju delade han med sig av några av de dyrbaraste stunderna under hans livsresa.

Programmeraren Sanjiv Bhalla (t.h.) här tillsammans med fru och son. Foto: Veeresh M. Honnihal

– Min barndom tillbringade jag bland flygplan, eftersom min pappa arbetade vid flygvapnet. Från tidig ålder fick jag uppleva olika delar av Indien. Det hade varit mest naturligt om jag hade valt flygplan, men istället valde jag båtar och tillbringade 14 år av mitt liv som sjöman på de sju haven, sade Sanjiv.

Hans resor över hela världen har varit både äventyrliga och utmanande. Havet gav honom fantastiska ögonblick av självreflektion och surrealistiska upplevelser, men det försatte honom också i många situationer som var på liv och död.

– Föreställ dig att komma levande ut ur en mycket stor tyfon som varade i tre dygn i Sydkinesiska havet, eller att överleva en explosion ombord på ett skepp i New Yorks hamn, sade han.

14 års extremt krävande arbete tog till sist ut sin rätt, och Sanjivs hälsa blev lidande.

– Jag drabbades av ryggproblem och fick så ont att jag inte ens kan beskriva det, så till sist sade jag tack och adjö till det fantastiska havet och bosatte mig i Bangalore, sade Sanjiv.

Sanjiv började lära sig programmering, men det var inte lätt att arbeta långa timmar vid datorn. Många gånger önskade han att han hade haft en stödkrage för att lindra sin svåra nacksmärta på grund av ryggkotsinflammation.

– Smärta kan också bära med sig något gott, då den gör att man ställer sig frågor som man annars aldrig skulle ha gjort. Jag provade många andliga metoder, och utövade fysioterapi, yoga och annat för att kontrollera min smärta, sade Sanjiv.

– Men ingenting gav mig permanent bot tills jag kom i kontakt med en urgammal andlig qigongmetod vid namn Falun Gong.

– En främling kom till min Taichi-klass och fick mig att gå till en park där några utövade Falun Gong. Jag såg honom aldrig mer, ändå var det det som han introducerade mig till som fick livet att vända, sade Sanjiv.

Sanjiv mediterar i Cubbon Park i Bangalore. Den sittande meditationen är Falun Gongs femte övning. Foto: Veeresh M. Honnihal

Falun Dafa är ett gammalt andligt qigongsystem som innehåller fem mjuka qigongövningar och de tre grundläggande principerna sanning, godhet och tålamod. Sanjiv sade att han började göra Falun Dafas qigongövningar regelbundet, både hemma och även i parken tillsammans med andra utövare.

– Dessa enkla övningar kan göras var som helst. Det finns inga regler för vilken tid på dagen man kan göra dem, så det passade mig väldigt bra, sade Sanjiv.

– Det var under det andra året av min andliga Falun Dafa-resa som ett mirakel skedde. Den dagen är som tagen ur en roman – det kändes helt overkligt! Under Falun Gongs andra qigongövning kände jag ett massivt flöde av energi och hela min kropp skakade. Jag hörde ett klickljud i min nacke, och efter det bar jag aldrig stödkragen mer. Jag har inte besökt doktorn sedan dess. Jag blev botad från min ryggkotsinflammation i nacken, och jag har aldrig haft problem med min ryggrad igen, berättade Sanjiv.

Sanjiv gör Falun Gongs andra övning. Foto: Veeresh M. Honnihal

Det har gått åtta år sedan den händelsen, och Sanjiv beskriver sig som friskare än någonsin.

– Att bara göra dessa qigongövningar är inte tillräckligt. Det är viktigt att leva i enlighet med sanning, godhet och tålamod, understryker han.

– Vi brukar normalt sett tillämpa de moraliska värdena sanning, godhet och tålamod gentemot andra, men att villkorslöst hela tiden leva i enlighet med dem är en övermänsklig uppgift. Många gånger misslyckas jag, men när jag lyckas inser jag den enorma styrkan jag har inombords för att övervinna vilken situation i livet som helst, utifrån en vilja få till stånd en välvillig lösning. När jag lyckas med detta är resultatet verkligen fantastiskt och bortom vad jag kan förstå med mitt sinne.

– Min livspartner kommenterade en gång efter att jag hade börjat utöva: ”Du har blivit en bättre människa”. För mig var det verkligen fantastiskt. Jag insåg att jag har kraften att förändra mig själv till det bättre, hur svårt det än kan tyckas vara, sade Sanjiv.

Sanjiv läser ”Zhuan Falun”, Falun Dafas huvudbok. Foto: Veeresh M. Honnihal

Sanjiv delade också med sig om hur han förändrades på djupet efter att ha läst ”Zhuan Falun”, Falun Dafas huvudbok.

– Från en mycket tidig ålder har jag letat efter svaren om livet och universum, och jag sökte i olika andliga metoder när jag letade efter dem. När jag läste Zhuan Falun blev allt helt klart och tydligt för mig och jag fann äntligen mina svar. Efter att ha läst den här boken om och om igen har svaren gradvis utkristalliserats. Nu har jag inte längre några frågor, bara en kristallklar väg i mitt liv. Falun Dafas enkla men djupa lärdomar vägleder mig i varje aspekt av mitt liv, allteftersom det uppenbarar sig, sade Sanjiv.

 

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?

 

Fakta

falun gong

Falun Gong eller Falun Dafa är en självförbättringsmetod för kropp och sinne. Den lär ut sanning, godhet och tålamod som ett sätt att förbättra hälsan och moralen och för att få andlig visdom.

För mer information om metoden eller för att ladda ner ”Zhuan Falun”, se www.falundafa.org Alla böcker, övningsmusik och instruktioner finns tillgängliga helt gratis.