Kända 100-åringar berättar om sina hemligheter för ett långt liv
"Du behöver vara aktiv, du behöver vara positiv, även om saker och ting inte går som du vill." Norman Lloyd, 102, amerikansk skådespelare, regissör och producent. Bild: GettyImages


Kanske är ”Ungdomens källa” bara en myt, men det betyder inte att allt hopp om ett långt liv är förbi. Genetiken spelar roll för hur länge man lever, men det finns mer att hitta i hemligheten om att leva ett långt liv. Här berättar tolv kända personer som levde till runt 100 år om att leva ett långt och glädjefyllt liv:

”Fortsätt bara att göra det du tycker om att göra. Det är allt. Det är mycket enkelt. Den som har en stor passion som den inte kan leva utan, jag tror att det hjälper en att leva. Jag tror att det gör gott, man håller sig glad och upptagen. Det har i alla fall hållit mig upptagen.”

Randolph Hokanson, 103, pianist och professor, USA.

”Det finns ingen tid över, så jag är aktiv hela tiden. Jag tror att det tvingar en att hålla sig i form. Att vara 90 och fortfarande arbeta – det hade jag inte väntat mig. Jag är den lyckligast lottade tjejen på två fötter.”

Betty White, 96, skådespelerska, USA.

Betty White är bland annat känd för rollen som Rose i Pantertanter. Foto: David Shankbone (CC BY 2.0)

”Min hjärtläkare säger: ”Frank, jag skulle vilja ha det du har”. Då svarar jag: ”Om jag visste vad det var så skulle jag ta patent på det!”. För jag har haft allt möjligt – gallblåsan togs bort, hjärtoperation, hjärtattack, stroke, hjärtsvikt och nu en defibrillator.”

”Vad gör jag här egentligen? Jag vet inte vad det är, ärligt talat. Men jag har helt enkelt ingenting som stressar mig och som får mig att gå upp i varv. Jag lever ett mycket lugnt liv. Den enda gången som jag verkligen svär är när jag kör bil. Jag kör fortfarande, men andra människor, åh hur de kör.”

Frank Handlen, 101, målare, USA.

”Jag hade turen att träffa min själsfrände för 63 år sedan och jag tror att vårt fina äktenskap och våra samtal om kvällarna, vår ”gyllene timme” har hjälpt mig att överleva allting.”

Kirk Douglas, 101, skådespelare, producent, regissör och författare, USA.

Kirk Douglas 2011. Foto: Angela George, (CC BY-SA 3.0)

”Nyckeln till ett lyckligt liv kanske är att leva tillräckligt länge för att se tillbaka på saker och ting som har hänt, eftersom att räkna med saker som man ska göra eller vill göra förmörkas alltid av mycket oro.”

Henry Morgenthau III, 100, författare och TV-producent, USA. Dog 10 juli, 2018.

”Jag tror att det ord jag skulle välja här är ”inställning”. Du behöver vara aktiv, du behöver vara positiv, även om saker och ting inte går som du vill. Jag tror att om man tillåter sig själv att deppa och tycka synd om sig själv så kan det förkorta livet med flera år.”

Norman Lloyd, 103, skådespelare, regissör och producent, USA.

”Livets hela hemlighet är lagom – lite av varje.”

Jessie Lichauco, 106, filantrop, Kuba.

”Mitt mantra är att vakna på morgonen och säga: ”Det här kommer att bli den bästa dagen i mitt liv.” På det sättet kan jag möta vad som helst. Mitt livsmantra är: ”Det finns ingenting som du inte kan göra”.”

Tao Porchon-Lynch, 100, yoga-mästare och författare, USA.

”Jag vaknar varje dag och känner tacksamhet…jag har kommit hit, fyra armar och ben, ögonen fungerar fortfarande, öronen fungerar fortfarande. Att det finns en anledning att vara glad om man tänker på det.”

”Att kroppen sedan blir skröplig, det är en del av spelet. Du måste betala och vad du betalar på väg ut beror på hur långt du ska, antar jag, för att se hur långt biljetten räcker.”

Herman Wouk, 103, författare och vinnare av Pulitzer-priset, USA.

Herman Wouk. Foto: Mark Coggins (CC BY 2.0)

”Folk frågar mig ofta [om hemligheten bakom ett långt liv] och jag svara alltid samma sak: älska livet. Lev ett enkelt liv, lek med barnen, njut av det du har, umgås med goda vänner du kan lita på.”

David Rockefeller, 101, affärsman och filantrop, USA. Dog 20 mars, 2017.

”Jag har ingen hemlighet alls. Jag har alltid gillat att springa och att promenera. Jag har tränat yoga för andningsövningens skull långt innan det blev på modet. Jag brukade älska att vakna vid halv sex på morgonen och springa till Bondens marknad för att ta en kopp kaffe vid Charlie´s Coffee och sedan springa hem.”

Patricia Morrison, 103, skådespelerska och sångerska, USA. Dog 20 maj 2018.

Patricia Morrison, som gjorde sin mest kända Broadway-roll som en av huvudpersonerna i musikalen "Kiss me, Kate".

”Det är härligt att leva länge. Fram till att man är 60 är det lätt att arbeta för sin familj och för att nå sina mål. Men under de senare åren borde vi sträva efter att bidra till samhället. Sedan jag var 65 har jag arbetat som volontär. Det blir fortfarande 18 timmar, sju timmar i veckan och jag gillar varje minut av det.”

Shigeaki Hinohara, 105, läkare, lärare och författare, Japan. Dog 18 juli 2017.

 

Elizabeth Santoro skriver för Healthline.com, som ursprungligen publicerade artikeln.

Den äldsta svensken som man känner till hittills var Astrid Zachrison som blev 113 år. Hon gick bort 2008, enligt Wikipedia.

Bland de kända svenskar som blivit över 100 år fanns Anne-Marie Hagelin, dotter till August Strindberg och Harriet Bosse. Hon blev 105 år. Nils Sundberg, lärare i matematik och fysik, blev riddare av Vasaorden 1949 och blev 109 år.

 

Det är halvtidsuppträdande i matchen – den lilla flickan stjäl showen

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?