Han arresterades sju gånger för sin tro – dog efter frigivningen
Under sin tid som frihetsberövad utsattes han för tortyr och brutal misshandel
Falun Gong-utövare går i en parad för att uppmärksamma årsdagen av den 20-åriga förföljelsen av Falun Gong i Kina, Washington D C, den 18 juli 2019. Foto: Samira Bouaou/The Epoch Times


En man från nordöstra Kina dog i augusti på grund av det kinesiska kommunistpartiets förföljelse. Orsaken var att han vägrade avsäga sig sin tro.

Quande Jiang, en god make och pappa, dog den 26 augusti, 2020, sex veckor efter att han frigivits från häktet. Då var han 66 år gammal.

Både han och hans fru greps i hemmet i juli. Anledningen var deras tro på sanning, medkänsla och tålamod, grunden i Falun Gong; en kinesisk andlig metod med gamla rötter. Enligt en rapport på webbsidan minghui.org, som dokumenterar det kinesiska kommunistpartiets (KKP:s) förföljelsekampanj mot metoden, är Falun Gong känd för att lätta på stress och ge mer energi.

Quande Jiang från Jilinprovinsen, Kina. Foto: minghui.org

När Jiang greps var han redan utmärglad och vid dålig hälsa på grund av åratal av kontinuerlig tortyr under tidigare frihetsberövanden. När han släpptes fri blev hälsan sämre och han fick dropp dagligen tills han gick bort. Hans fru sitter fortfarande häktad och myndigheterna vägrade att låta henne delta i hans begravning.

Förföljese

Jiang arbetade tidigare för en byrå för spannmålslagring. Innan han började utöva Falun Gong 1997 var han kedjerökare och drack ofta alkohol. Därefter bestämde han sig för att “sluta med sina dåliga vanor”, hans relation med familjen förbättrades, han blev fri från en hudsjukdom och hans dåliga hjärthälsa blev bra.

Snart blev dock Jiang en måltavla i KKP:s kampanj som började 1999 för att utrota metoden. På grund av de goda hälsoeffekterna och sitt fokus på andlighet och moral växte Falun Gong i popularitet under 90-talet.

Första gången han blev arresterad var i september 1999. Under sina 60 dagar i häktet utsattes han för tortyr, såsom att i långa perioder tvingas sitta på en liten pall eller att göra tungt arbete, “bära bönsäckar som vägde över 90 kg”.

Det dröjde inte länge innan han sedan blev arresterad en andra och en tredje gång i början på 2000 för att ha vädjat i Peking för rätten att utöva Falun Gong. Totalt satt han frihetsberövad i ungefär ett år och åtta månader.

Tortyr

På grund av att han vägrade avsäga sig sin tro blev han under den här tiden brutalt misshandlad, fick sitta i isoleringscell i en månad, och tvingades sitta på en träbräda med benen i kors i ett litet, fuktigt rum tillsammans med 20 andra Falun Gong-utövare. Han förhindrades också att sova.

Jiang blev arresterad för fjärde gången den 8 november 2002, för att ha producerat informationsmaterial om metoden. Han satt häktad i över ett år innan han dömdes 2004 till 11 års fängelse för att han höll fast vid sin tro.

En del av tortyren han utsattes för under den här tiden var att han tvingades sitta på en bänk med benen bundna, att ha en plastpåse över huvudet och att bli stucken med vassa bambustickor på bröstvårtorna och fingrarna.

Målning av en tortyrscen där fingrarna blir stuckna med vassa bambupinnar. Foto: mingui.org

De satte handbojor på honom och skakade handlederna våldsamt, de drog hans händer – med handbojor på – från ryggen till framsidan av kroppen tio gånger. Detta orsakade att hans högra arm bröts, vilket gav en permanent skada.

Under Jiangs fängelsetid blev han regelbundet misshandlad och tappade de flesta av sina tänder; han satt i isoleringscell i flera månader; chockades med elbatonger, och bands upp i armar och ben åt olika håll.

Så småningom blev han frisläppt, men innan två år hade gått blev han arresterad för femte gången, den 3 september 2015, för att ha pratat med människor på bussen om sin tro. Han fick böta motsvarande 1 000 kronor och häktades i 15 dagar.

Han blev häktad för sjätte gången, den 25 januari 2016, då tillsammans med sin fru.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.