Hälsa: Varför barn mobbar och hur man hanterar det

Mobbing:  Hur den förebyggs

Mobbning kan leda till fysiska skador, men det är de känslomässiga ärren som brukar vara mer förödande, särskilt när offren tar åt sig själsligt av misshandeln. Foto: Shutterstock


Ett hungrigt lejon söker upp den svagaste i flocken och går till angrepp. Det är brutalt, men för lejonet är det en fråga om överlevnad. Människor som agerar så är mycket svårare att rättfärdiga. Alla vet att det är fel att ge sig på den lille. Så varför är vissa människor så frestade att plåga någon som de uppfattar som sårbar?

Mobbning har alltid varit en del av livet, men nu verkar det vara ett större bekymmer än någonsin. En del av orsaken är att föräldrar i dag är mer medvetna om hur mobbning kan påverka den psykiska hälsan. Det säger Katie Davis, barnpsykolog med praktik på Upper East Side i New York och forskare vid Johns Hopkins University.

– Med diskussionerna på senare tid om självmord och skolvåld blir föräldrarna oroliga och tänker: ”Tänk om det här händer mitt barn?”

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!