Grapefrukt: Stärker hälsan och främjar viktminskning
Om du vill förbättra din hälsa så är grapefrukt ett utmärkt tillägg till din kost.
Visst kan man frestas att putsa bort det vita från skalet på grapefruktklyftorna för att höja smaken, men faktum är att både den tunna hinnan runt klyftorna och den vita delen av skalet innehåller många nyttiga ämnen. Foto: Rayia Soderberg


Grapefrukt förser kroppen med mycket viktiga näringsämnen inklusive A-vitamin, B1, B3, B5, B6 och C-vitamin, biotin, koppar, folat, järn, magnesium, fosfor, kalium, natrium, zink och bioflavonoider med mera. På grund av den enorma mängden näringsämnen grapefrukt innehåller har den en del fantastiska främjande hälsoegenskaper.

Sänker kolesterol

Grapefrukt hjälper till att bryta ner fett i kroppen. Den vita delen på insidan av skalet, och de membran som omger de enskilda klyftorna hjälper till att sänka kolesterolet i blodet. Grapefrukt är en utmärkt källa till kostfiber och innehåller pektin, som bidrar till att fånga upp fett såsom kolesterol vilket hjälper kroppen att göra sig av med det. Av den här anledningen har grapefrukt också kopplats till en minskad risk för hjärt-kärlsjukdom.

En grapefruktsallad är nyttig och hjälper dig att hålla vikten. Foto: Kristen Kaethler

Viktminskning

En hel grapefrukt innehåller ungefär 100 kalorier och ca fyra gram fibrer. Det här gör den naturligt mättande. Den innehåller dessutom ämnen som minskar aptiten. Den har ett GI (Glykemiskt Index) på 35 (under 55 är bra) vilket innebär att den inte höjer blodsockernivåerna.

Renar och avgiftar

Grapefrukt kan hjälpa till att rena njurarna, matsmältnings- och urinvägssystemet, avgifta levern, mildra kronisk leversjukdom och hjälpa till att rensa ut gifter från kroppen. De kan också bidra till att lösa upp gallstenar.

Anti-cancer

Röd och rosa grapefrukt innehåller lykopen, som är en mycket kraftfull antioxidant som kan ha en stor effekt för att minska risken för prostatacancer. Knappt 2 dl grapefruktjuice om dagen har visat sig minska aktiviteten hos ett enzym som aktiverar cancerframkallande kemikalier i samband med tobaksrökning. Det kan också vara effektivt i behandling mot matstrupscancer.

Ett par deciliter grapefruktjuice om dagen kan minska risken för cancer i samband med tobaksrökning. Bäst är juice som innehåller fruktkött.

Anti-inflammatorisk

Grapefrukt har anti-inflammatorisk effekt och är därför bra mot inflammation i andningsvägarna, reumatoid artrit, lupus och andra inflammatoriska sjukdomar. Det kan också bidra positivt i behandlingen av osteoartrit.

Stärker immunsystemet

Grapefrukt kan också hjälpa till att stärka andnings- och immunsystemet och lindra förkylnings- och influensasymtom.

Med alla dessa positiva hälsofördelar kan man förstå varför grapefrukt är ett utmärkt tillägg i kosten för att stärka kroppen och hjälpa till att hålla sig frisk.

VARNING: Grapefrukt kan interagera med vanliga mediciner, inklusive sådana som sänker kolesterol, behandlar högt blodtryck med mera. Om du medicinerar bör du kontakta din läkare eller apotekspersonal innan du lägger till grapefrukt i kosten.

Linda Miner är utbildad nutritionist med specialisering på metabola problem. Hon arbetar med klienter för att hjälpa dem återställa sin hälsa genom att återupprätta kroppens balans. Artikeln publicerades ursprungligen på NaturallySavvy.com

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.