3 sätt att snabbt bli av med förkylningen
Foto: Zuzana Gazdikova


Med vintersäsongen, det kallare vädret och mindre av den immunstärkande solen, påverkas immunsystemet. Som resultat kan vi få hosta och förkylningar. För att klara den här tiden laddar många med olika mediciner.

Istället för att ta till blandningar som skapats av människan, hur vore det att använda de här tre naturliga sätten att bli av med förkylning och influensa?

Använd antivirala och antibakteriella livsmedel, örter och oljor

För att hjälpa till att städa bort en förkylning eller influensa ur immunsystemet är det första du kan göra att ta bort själva infektionen. Det kan man göra på ett antal olika sätt, men några av de enklaste lösningarna är att använda livsmedel och örter som är starkt antivirala och antibakteriella (bakteriedödande).

Foto: Spencer Wing

Livsmedel och örter med stark antiviral verkan är bland annat:

- Vitlök

- Ingefära

- Tranbär

- Kanel

- Rå honung (Honung som slungats och sedan direkt tappats på burk utan någon extra hantering, övers anm)

- Echinacea

- Pau D´Arco

- Oreganoolja

Vanliga livsmedel och örter som är antibakteriella är bland andra:

- Vitlök

- Gul lök

- Gurkmeja

- Citron

- Cayennepeppar

- Kanel

- Pepparmint

En blandning av livsmedel och örter som hjälper till att få bort virus och bakterier är en bra strategi som även stärker immunförsvaret. Genom att bereda dem på ett sätt så att de fortfarande är råa gör detta till det närmaste man kan komma en silverkula mot en vanlig förkylning.

Även essentiella oljor, som eukalyptus, pepparmint, ingefära och citron, är bra för att bekämpa förkylning och influensa.

C-vitamin

C-vitamin spelar en viktig roll för immuncellernas hälsa och funktion. Dessa celler spelar en mycket viktig roll för att ta hand om infektioner, inklusive vanlig förkylning. Vita blodceller är beroende av c-vitamin för sin överlevnad och för att klara attacken från sjukdomsalstrande ämnen. C-vitamin spelar också en viktig roll som antihistamin och lindrar tillstånd kopplade till förkylning, feber och influensa.

Goda källor som är mycket rika på c-vitamin är bland annat: camu camu, acerola, guava, paprika och grönkål. Andra vanliga källor är apelsiner, citroner, kiwi, melon och ananas. Vill du ta tillskott så prova en sort av god kvalité från liposomalt c-vitamin, vilket är lättare att ta upp i blodet.

Foto: Oldiefan

Probiotika

Probiotika är känt för att ha förmåga att hjälpa till att reglera balansen i kroppens ekologi. Det här ger förstås en förbättrad tarmhälsa, som i sin tur stöttar immunsystemet, vilket är den främsta faktorn att tänka på när man vill bli av med sjukdomsalstrande ämnen som ger till exempel förkylning eller influensa.

Förutom förbättrad aktivitet hos immunförsvaret så producerar probiotika också antibakteriella substanser som dödar eller oskadliggör de skadliga bakterierna. Det här görs av goda bakterier genom att de förändrar surheten i sin omgivning. Det kan de göra antingen genom att beröva de dåliga bakterierna sin näring eller genom att faktiskt producera egna antibiotikasubstanser.

Några livsmedel som är bra källor till probiotika är fermenterade grönsaker, kokosnötskefir och äppelcidervinäger.

Ett av de bästa sätten att slå ut en förkylning eller influensa är att välja några av de här mest kraftfulla livsmedlen och äta dem i sitt råaste och renaste tillstånd, så att man får en synergieffekt och behåller näringsämnena i ett lättabsorberat tillstånd.

Derek Henry är holistisk hälsocoach hos Healing the Body.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.