Gästkrönika: Jagar farliga ”hippienazister”
Tankar från torpet
Demonstration mot restriktioner den 20 mars 2021 i Stockholm. Foto: Emil Almberg


En frihetsrörelse har växt fram i många länder som en naturlig reaktion mot pandemiska konsekvenser i form av undantagslagar, ytterligare försämring av yttrandefriheten, lögnaktig vaccinpropaganda och även direkt diskriminering av de som modigt nog inte vill vara försökskaniner.

Frihet och Sanning är en samlande paroll för de manifestationer som hållits även i Sverige. Bakom några få grundläggande krav har människor med varierande erfarenheter glädjefullt samlats – trots att tidigare olikheter annars kanske skulle ha skiljt dem åt.

Precis den friska fläkt vi behöver för att vädra ut unken doft av maktmissbruk. Vi på torpet anser oss vara en del av denna frihetsrörelse. En rörelse i ordets verkliga bemärkelse där jag och hustrun heller inte är ensamna med våra tankar i gränslandet mellan skog, fält och sjö.

Självfallet är inte de globalistiska intressenterna så roade av att människor kräver sin rätt samt vill ha fri forskning och fritt meningsutbyte. Även i Sverige har kulturmarxistiskt inspirerade pk-grupperingar besvärats av att människor inte gör som de blir tillsagda.

Ett exempel såg jag i Nerikes Allehanda (NA) inför frihetsrörelsens senaste manifestation. En av profilerna bakom tidigare samlingar bor nämligen utanför Örebro och lokaltidningen gjorde ett hemma-hos-reportage – där han fick berätta en del om sin syn på sakernas tillstånd.

Detta kunde inte tidningens politiske redaktör, Lars Ströman, låta passera okommenterat. Samma dag använde han en hel sida med rubriken: ”Konspirationsteorier är underbara och livsfarliga”.

Besöket hos frihetskämpen illustreras med ett stort foto på honom i trädgårdsmiljö, hans långa hår, skägg, färgglada kläder och cykel. På motsvarande ledarsida ses en uniformerad Adolf Hitler från hans korta tid som ledare.

Vad är kopplingen? Är vänsterliberala NA:s politruker rädda för ”hippienazister” nu?

Strömans text är sedan en genomgång av vilka historiska ”konspirationsteorier” som han möjligen godkänner och inte. Detta förklaras pedagogiskt med myndig ton. Okej, jag håller med om att man ska titta på innehållet.

Men är Ströman rätt person att avgöra när någon luras att under goda föresatser vara aktiv för en dålig sak? Han har nämligen varit revolutionär kommunist och är en av förvånansvärt många opinionsbildare som började sin journalistiska bana på tidningen Gnistan – partiorgan för dåvarande Sveriges Kommunistiska Parti, ett maoistiskt parti med ursprungsnamnet KFML (Kommunistiska Förbundet Marxist-Leninisterna).

Jag känner igen dem, jag var själv med tills jag ensam lämnade och berättade varför jag inte längre ville vara delaktig. Trovärdighet kräver i mina ögon en noggrann genomgång av alla faktorer som leder till ett sådant feltänk och att vara på sin vakt så man inte hamnar i samma fälla igen, under annat märke.

Åsikter som uttrycks i artikeln är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis Epoch Times åsikter.

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!