Gästkrönika: Nationaldag i svensk tappning
Tankar från torpet
Den svenska flaggan vajar ikapp med EU-flaggan utanför det gamla riksdagshuset. Foto: Sofia Drevemo


Ja, jag vill leva och jag vill dö i Norden. Anledningen till det är enkel – åtminstone i detta liv är jag född i Norden. Varför ska jag då inte leva och dö här?

Avslutningen på vår nationalsång är mäktig och berörande. Snart är det nationaldag och jag hoppas att den blir livligt sjungen. Bara inledningen ”Du gamla, du fria” ger mig odelat positiva vibbar, liksom versraden ”din sol, din himmel, dina ängder gröna”.

Detta med nationaldagsfirandet i Sverige är ju lite speciellt. Helgdag har den inte varit särskilt länge, innan dess firades Svenska flaggans dag oftast på en vanlig vardag.

Även vår svenska fana tycker jag om. Färgerna speglar sol, himmel och hav – saknas gör möjligen grönt men då skulle den effektfulla kontrasten förloras. Och även om jag inte är kristen har jag inga större problem med korssymbolen. Trots allt har ju kristendomen gjort avtryck på vår kultur under de senaste sisådär tusen åren.

Lite lagom med flaggviftande kan alltså vara trevligt även om vi inte viftar med den hemma. Viftandet låter vi vinden sköta om, sommar som vinter. Fasadflaggan finns alltid på plats, förutom när den tjänat ut och jag inte har kunnat ersätta den med en ny.

Vi bor faktiskt ungefär som vinjettens illustration visar – och då har illustratören ändå aldrig sett just vårt torp. Hur kunde han veta att det var falurött accentuerat med vita knutar och vitmålad förstu? Skiljer gör att vi inte har någon flaggstång. Om vi hade en sådan skulle vi nog hålla oss till konvenansens flaggdagar. Med en liten fasadflagga blir friheten större.

Och vi har ännu inte funderat på att byta den blågula korsfanan mot någon annan. Kanske blir det någon gång en grön-svart fana (utan kors) för just vårt lilla land, av alla småländer som utgör dagens landskap Småland.

Men närmare i tid ligger nog att använda den inofficiella grön-vit-röda Smålandsflaggan (med kors) som redan finns, även om den blir dyrare än en blågul fasadflagga på kampanj, senast inköpt på Ica.

Efter denna lilla utvikning kan man förstås fundera över varför nationaldagsfirandet i Sverige är ett så pass nytt fenomen och så sansat jämfört med många andra länder. Är Landet Lagom en förklaring? Eller att vi aldrig varit direkt ockuperade av något annat land, inte hela riket Tre kronor. Båda dessa förklaringar utgör säkert delsvar.

En tredje förklaring, kanske viktigare, är det folkliga och närmast magiska midsommarfirandet. Midsommarafton har säkerligen för många svenskar haft funktionen som nationaldag, med sin långa tradition i samband med sommarsolståndet.

Midsommarafton är förbundet med natur, sol och växtlighet. Det är i allmänhet (svensk tradition) inte kopplat till gatfester i städerna utan snarare att de som kan lämnar städerna folktomma för att istället ge sig ut i naturen – utan flaggor. ”Du tysta, du glädjerika sköna!”

Åsikter som uttrycks i artikeln är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis Epoch Times åsikter.

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99 kr – klicka här för mer information.