Freedom House: Förföljelsen av falungong i Kina fortsätter
Falungong-utövare som håller upp banderoller med tecknen för falungongs principer,"sanning, godhet, tålamod" på Himmelska fridens torg 2001 i en fredlig protest mot kommunistpartiets förföljelse. Foto via minghui.org


Organisationen Freedom House har släppt en ny rapport om förföljelsen av religiösa grupper i Kina, där man bland annat i detalj beskriver den nu 17 år långa förföljelsen av den andliga metoden falungong.

Freedom House, som är en oberoende organisation som verkar för politisk frihet, demokrati och mänskliga rättigheter, beskrev graden av förföljelse mot falungong (även känt som Falun Dafa) som ”mycket hög”. Trots det kinesiska kommunistpartiets försök att utrota metoden har man inte lyckats, och miljontals människor utövar fortfarande falungong i Kina, mestadels i hemlighet, skriver man.

Freedom House noterade även att förföljelsen, som drogs igång av dåvarande regimledaren Jiang Zemin, har varit lukrativ för många inom partiet. Förutom ren utpressning och slavarbete i läger tar Freedom House även upp organstölderna från frihetsberövade falungong-utövare som ett sätt som partitjänstemän berikat sig på förföljelsen.

I juni i fjol kom en mycket omfattande rapport om ett stort, statligt styrt system för organstölder på kinesiska sjukhus, som fick stor internationell uppmärksamhet.

”Tillgängliga bevis pekar på att falungong-utövare berövas sina organ mot sin vilja, att dessa sedan säljs för att användas i organtransplantationer, och att det här är något som har pågått i stor skala och fortfarande kan pågå”, skriver Freedom House i rapporten.

Kommunistpartiet spenderar miljarder årligen för att utrota falungong, men utövare har svarat på den här förföljelsen med fredliga ickevåldsmetoder, skriver Freedom House. Mestadels har utövarna försökt förklara för polisen, allmänheten och partitjänstemän att det som pågår är kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

”[Kommunistpartiet drog igång] den värsta religiösa förföljelsen sedan kulturrevolutionen med angreppet på falungong”, kommenterade André Laliberté, som är en framstående forskare om religion i Kina vid Ottawa University. Kulturrevolutionen var en politisk kampanj som urartade i ett slags inbördeskrig, som pågick mellan 1966 och 1976 och krävde flera miljoner liv.

Kommunistpartiet använde också liknande taktiker som under kulturrevolutionen i början av förföljelsen av falungong: ”kampmöten”, bokbål, massgripanden, propagandakampanjer i media, skenrättegångar och offentlig misshandel. Hundratusentals utövare greps och sattes i arbetsläger, torterades och hjärntvättades för att få dem att sluta utöva. Tusentals dödsfall genom tortyr har bekräftats. Med åren, allt eftersom falungong bjöd motstånd och världssamfundet fördömde förföljelsen, har den blivit allt mer underjordisk. I dag råder en tystnadskultur i frågan, och den nämns knappt i statliga medier.

Wenta Fan håller upp en bild på sin mor Yanjie Luo, som dömdes till 13 års fängelse i Kina för att hon utövar falungong. Toronto, Kanada, 25 augusti 2016. Foto: Yi Ling/Epoch Times

 

Falungong är en traditionell kinesisk andlig metod, som består av fyra stående qigong-övningar och sittande meditation, men där fokus ligger på att förbättra sin karaktär i vardagen, utifrån principerna sanning, godhet och tålamod. Den började spridas offentligt av grundaren Li Hongzhi 1992, och blev snabbt mycket populär. Den hade till en början stort stöd från den kinesiska regimen, men i slutet av 90-talet, när mellan 70 och 100 miljoner kineser utövade den beslöt regimledaren Jiang Zemin att den var ett hot mot kommunistpartiet och skulle utplånas.

”På daglig basis spelar ett stort antal domare, åklagare och poliser en aktiv roll i att gripa, fängsla och tortera kinesiska medborgare som framhärdar i sin tro på falungong”, skriver Freedom House.

Det är svårt att bedöma hur många som utövar falungong i dag, men metoden finns i över 100 länder enligt falungong-sajten minghui.org, som samlar olika slags information om metoden och förföljelsen i Kina.

Enligt Freedom House pågår förföljelsen fortfarande, men det råder en viss osäkerhet inom partistaten. ”Order om gripanden fortsätter att komma från högre myndigheter, men ibland säger säkerhetsagenterna ’Nej, de övar ju bara för att hålla sig friska’”, berättar en kinesisk människorättsadvokat i rapporten.

Rapportering av Jack Phillips.