Om man vill förbättra sitt kreativa tänkande kan det vara en god idé att ge sig ut på vandring. Det säger amerikanska forskare efter att ha studerat en grupp människor som gav sig ut på vandring i naturen, helt utan elektronik.
Forskare vid University of Utah och University of Kansas upptäckte att människor fick 50 procent bättre resultat i ett kreativitetstest efter att de hade varit på vandring i vildmarken i fyra dagar, utan mobiltelefoner eller annan elektronisk utrustning.
– Det här är ett sätt att visa att samspel med naturen har verkliga, mätbara fördelar för kreativt problemlösande, något som inte formellt har påvisats tidigare, sade forskaren David Strayer i ett pressmeddelande.
– Det ger ett motiv till att försöka förstå hur man på ett hälsosamt sätt ska interagera i världen, och att konsekvenserna av att begrava sig själv i en dator 24 timmar om dygnet kan tas bort genom att ta en vandring i naturen.

Foto: Pixabay
Under den tid de 56 deltagarna i studien var på vandring tilläts ingen elektronik. 24 av dem genomförde ett kreativitetstest innan de gav sig iväg, medan resterande 32 testades under turen, efter fyra dagars friluftsliv.
Kreaktivitetstestet bestod i att besvara frågor kring ordassociation. I genomsnitt svarade de som gjorde testet efter vandringen rätt på 6,08 av 10 frågor, medan de som ännu inte hade gett sig iväg bara svarade rätt på 4,14 av de 10 frågorna.
Resultaten klargjorde inte om det var vistelsen i naturen, frånvaron av tekniken, eller både och, som gjorde skillanden för vandrarna. Många studier har visat fördelarna med att vara i naturen, och det kan vara så att vistelse utomhus har gynnsamma effekter.
– Det är lika sannolikt att undvikande av att hålla på med många saker samtidigt i vardagen är kopplat till de positiva effekterna, sade Strayer.
Den del av hjärnan som tros användas vid kreativt tänkande blir trött av att ständigt vara upptagen med olika typer av teknik. En paus från datorer och telefoner var kanske precis det som deltagarna behövde.
– Vårt moderna samhälle är fullt av plötsliga händelser (sirener, tutor, ringande telefoner, alarm, TV, etc) som stjäl vår uppmärksamhet. Naturliga miljöer är tvärtom kopplat till stilla, mjuk fascination, vilket låter det rådande systemet för uppmärksamhet återställas, förklarar forskarna.

Foto: Pixabay
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.