Forskning: Valnötter stärker tarm- och hjärthälsan
Valnötter med sitt rika näringsinnehåll kan påverka vår hälsa positivt på många sätt, och enligt den senaste forskningen kan de stärka vår tarmflora.


Det vi vanligtvis äter som snacks har inga positiva effekter på hälsan. Faktum är att oftast bidrar de bara till viktökning, dålig tarmhälsa, och en mängd andra hälsoproblem.

Så vad ska man göra när suget sätter in mellan måltiderna och man bara måste ha något att stoppa i magen? Tja, ny forskning bekräftar såväl forntida kunskap som sunt förnuft: Ta en näve valnötter.

Valnötter kan göra underverk både för tarmfloran och hjärthälsan. Det är redan välkänt att nötter är ett hälsosamt mellanmål för att öka energi och mättnad, och just valnötter kan faktiskt vara ett av de bästa alternativen.

Med sitt höga innehåll av fiber, protein, omega-3-fettsyror, kalcium och järn har valnötter länge varit en favorit bland forskare och andra hälsoexperter. Men en ny studie ville ta reda på om de också var användbara vid behandling av specifika hälsoproblem.

I en uppföljningsstudie till ett experiment som utfördes 2019, där forskare från Pennsylvania State University fann att valnötter kan sänka blodtrycket, ville forskarna undersöka om valnöten hade fler hälsofördelar. Den här gången bestämde de sig för att titta på tarmhälsan.

Valnöten är trots sitt namn inte en nöt, utan en stenfrukt.

Forskarna använde en slumpmässig kontrollstudie med 42 överviktiga deltagare mellan 30 och 65 år. Målet var att se hur en daglig portion valnötter påverkar tarmhälsan.

Varje deltagare fick fortsätta med sin vanliga västerländska kost under de första två veckorna. Därefter delades de slumpmässigt in i tre grupper: En grupp fick inta en daglig portion av hela valnötter; den andra fick en kost som innehöll alfa-linolensyra (en omega-3-fettsyra som tros vara ansvarig för några av valnötternas hälsofördelar) i samma mängd som valnötsgruppen, och en tredje kontrollgrupp fick oljesyra.

Varje kostprogram varade i sex veckor, och varje deltagare genomgick en cykel av varje. Fekala prover undersöktes för att bedöma effekterna på tarmhälsan.

Det visade sig att ett intag av hela valnötter gjorde stor skillnad på hjärt- och tarmhälsan. De fann att när deltagarna åt 85 gram valnötter per dag, hade de mer varierande och friskare tarmbakterier.

Valnötter visade sig stärka tarmfloran, särskilt ökade bakterier som man sedan tidigare vet har positiva hälsoeffekter. Några nämnvärda stammar som ökade bland nötätarna var roseburia, eubacteria eligens och butyricicoccus.

Så nästa gång du är sugen på något, ta en handfull valnötter för att stärka dig. En liten portion varje dag kan göra en stor skillnad för din hälsa.

Mohan Garikiparithi har studerat medicin vid Osmania University (University of Health Sciences). Han har arbetat som klinisk läkare i över 10 år. Artikeln publicerades ursprungligen på Bel Marra Health.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.