Forskare vill se starkare fokus på landsbygdens säkerhet

Brottshantering

Några av utmaningarna för polisen på landsbygden är att man behöver täcka stora ytor och att det kan vara svårt att upptäcka brott i avlägsna områden. Foto: Jeppe Gustafsson


För att man bättre ska kunna förebygga brott på landsbygden behövs det mer kunskap, menar forskare vid KTH. Underrapportering av brott är ett problem, liksom en förskönad bild av landsbygden som riskerar att förminska vikten av säkerhet och trygghet där.

Vania Ceccato, professor vid Urbana och regionala studier vid KTH och Jonatan Abraham, doktorand, menar att kriminaliteten på landsbygden ofta förbises. De har därför sammanfattat forskning från de senaste årtiondena i en bok.

– Det finns en ökad efterfrågan på den här kunskapen, inte bara här i Sverige utan även på andra platser, säger Vania Ceccato vid en presentation av forskningen.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!