Forskare: Brister i det sociala systemet måste åtgärdas

Unga och kriminella nätverk

UngAngered finns i Angered för att arbeta med unga i utsatta områden i Göteborgs stadsområde Nordost, med tre utsatta områden och två problemområden. Foto: CC BY-SA 3.0


De strukturella och lagmässiga förändringar som behövs för att man ska kunna hjälpa unga som riskerar att dras in i kriminella nätverk, har regeringarna missat hittills. Det menar både verksamma i utsatta områden och Michael Tärnfalk, forskare i socialt arbete.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) sade nyligen att gärningsmän och offer för det grova våldet blir allt yngre. Vid våldsvågen i Stockholm var cirka hälften av de misstänkta under 18 år. Han menar att detta försätter politiken, brottsbekämpande myndigheter och socialtjänsten i en ny situation.

Regeringen satsar nu på att ta fram särskilda insatser mot unga förövare.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!