Inom traditionell kinesisk medicin tror man på att följa naturens rytm, och det finns många saker man kan göra under sommaren för att få en god hälsa. Akupunktören Benjamin Kong ger här vardagsråd kring kost och motion, sol och värme.
Traditionell kinesisk medicin (TKM) har ett helhetstänkande som ser till det kroppsliga såväl som till det psykiska och själsliga måendet.
Yin och yang är centrala begrepp inom kinesisk filosofi och symboliserar ytterligheter. Yin och yang är varandras motsatser, men kan inte existera utan varandra, vilket betyder att båda är lika viktiga. Enligt TKM går naturens förändring i en cykel av yin och yang, och man anser att vägen till välmående handlar om att sträva efter att vara i harmoni med naturen och anpassa sig till naturens gång.
Benjamin Kong kommer från Kina och är utbildad i både traditionell kinesisk medicin och västerländsk medicin. Han kom till Sverige 2006 och driver sedan 2010 en akupunkturklinik. Han förklarar vad det innebär att anpassa sig till naturens gång.
– Att följa naturen och livsaktiviteter som är viktiga för människokroppen innebär att ta hänsyn till lagen om yin och yang genom de fyra årstiderna. Därför behöver man anpassa fysisk aktivitet, levnadsvanor och kost efter årstidernas förändringar. Naturens förändring följer yin och yangs cykel och upprepas år efter år. Alla liv mellan himmel och jord följer denna cykel.

Benjamin Kong är utbildad i både traditionell kinesisk medicin och västerländsk medicin. Foto: Privat
Under sommaren dominerar yang-energin i naturen och hos människor.
– Allt blir blomstrande och kraftig tillväxt sker. Kroppen har en ökad metabolism och människor har motsvarande ökning av olika sociala aktiviteter. Man känner att man har mer energi, och kroppens qi och blod blir mer kraftfullt än under andra årstider.
Vid den här tiden bör vi låta kroppen svettas mer.
Benjamin Kong Naturläkare
Sommarvärmen är bra för hälsan eftersom den stöttar kroppens förmåga att svettas och att leda bort kyla och fukt som finns i kroppen. Det här är något som kroppen reglerar själv. Benjamin Kong förklarar att om kyla och fukt inte rensas ut under sommaren så kan det bidra till att man får sjukdomar under hösten och vintern.
– Så vid den här tiden bör vi låta kroppen svettas mer, för att på så sätt slutföra den naturliga processen.
Vinden på sommaren har eld i sin karaktär, vilket kan stimulera hjärtats qi. Kong säger att det kan göra att en del får svårt att sova. Då kan det hjälpa att massera bröstbenet och armhålan.
Benjamin Kong berättar att de fysiologiska förändringarna under sommaren gör att hjärtat arbetar starkare, och mycket yang-energi flödar utåt till kroppens yttre. Värmen gör att blodkärlen vidgas, vilket ger lägre blodtryck.
Inom den kinesiska läkekonsten har maten stor betydelse eftersom olika livsmedel påverkar tillståndet i kroppen. Sommarvärmen kan störa vätske- och elektrolytbalansen i kroppen, vilket kan leda till trötthet och slöhet, svaghet, feber, törst, aptitlöshet och lös mage.
För att hålla kroppen sval och i balans rekommenderar man inom traditionell kinesisk medicin särskilt vissa livsmedel. Man talar om att livsmedel har en inneboende temperatur, som kan värma eller kyla kroppen när man äter dem. Ingefära och chili är exempel på heta livsmedel. Även kyckling har värmande egenskaper.

Tomater och gurka tillhör de livsmedel som enligt kinesisk medicin har kylande egenskaper och därför passar bra i sommarvärmen. Foto: Shutterstock
Kylande livsmedel kyler ner kroppen och gör att man undviker något man kallar för sommarhetta, en sjukdomsfaktor som kan uppkomma i hett och fuktigt väder. Det kan orsaka en kväljande trötthetskänsla under heta och fuktiga sommardagar.
Kong rekommenderar till exempel vattenmelon, jordgubbar, tomater, mungbönor, gurka, lotusrot, pärlkorn (även kallat Jobs tårar), böngroddar, anka och fisk. Han säger att för att stimulera aptiten och ge tillräckligt med vätska under sommaren bör den dagliga kosten generellt sett innehålla mer grönsaker och frukt.
Sommartid är matsmältningen mindre effektiv. För att matsmältningssystemet ska arbeta mer effektivt bör man äta mer varm och tillagad mat.
– Alltför mycket fett och livsmedel som är otillagade och kalla kan skada matsmältningssystemet och leda till dålig aptit, lös mage eller magbesvär.
Den som äter vattenmelon och har försämrad matsmältning får tipset att balansera med lite ingefärste, vilket har en värmande karaktär och hjälper matsmältningen.
Det är också viktigt att få i sig vätska. Benjamin Kong säger att på grund av att det försämrar matsmältningen är det bättre att inte dricka kalla drycker så ofta.
När det gäller motion så uppmuntrar han till att passa på att motionera mer under sommaren, och att gärna till exempel spela bollsporter, simma och promenera. Däremot bör man undvika hård träning i värmen.

Långa sommarpromenader gör gott för hälsan. Foto: Jacek Chabraszewski
I Sverige kan sommartemperaturerna växla mycket och det kan tidvis vara svalt. Då bör man se till att klä sig tillräckligt så att kylan inte tränger in i kroppen och bidrar till sjukdomar senare, förklarar han.
En del människor är mer känsliga för värme. Benjamin Kong säger att det kan hjälpa att besöka en kinesisk läkare med gott anseende för att balansera kroppen.
– Men det bästa är att hitta metoder för att hjälpa sig själv. Qigong-metoden Falun Gong är bra för både kropp och själ. Jag hade själv problem i både ryggen och hjärtat, men med hjälp av övningarna är jag nu besvärsfri.
Att sola säger han är bra och det kan hjälpa till att balansera yin och yang i kroppen.
– Solning ger energi. Det är bra att sola ben och fötter, men undvik att sola ansikte och huvud.
Skulle man bränna sig vid något tillfälle säger han att huden kan läka det själv, men han ger också tips på örter som kan hjälpa läkningsprocessen vid olika former av brännskador. Gör då ett te på 10 gram vardera av kassiakanel (Ramulus cinnamomi) och äkta johannesört till en halv liter vatten. Koka örterna i 15 minuter och låt det sedan svalna. Badda med teet på den skadade huden. Örterna finns hos hälsokostaffärer och där kinesiska örter säljs.
De fem elementen: trä, eld, jord, metall och vatten. Bild: chris 論/CC BY-SA 3.0
En omfattande forskningsstudie har tidigare visat att kvinnor som äter tre eller fler portioner jordgubbar eller blåbär i veckan minskar risken att drabbas av hjärtinfarkt.
Långtidsstudien gjordes av forskare vid Harvard School of Public Health i USA och University of East Anglia i Storbritannien på kvinnor i åldern 25 till 42 år. Den visade att risken för hjärtinfarkt minskade med 32 procent jämfört med kvinnor som åt bär en gång i månaden eller mer sällan. Det gällde även kvinnor som brukade äta mycket frukt och grönsaker.
Detta på grund av höga halter av antocyaniner, som fungerar som antioxidanter och skyddar kroppens celler mot oxidanter som kan skada cellerna och bidra till sjukdomar. Hjärt-kärlsjukdom, cancer och neurologiska sjukdomar som parkinson och alzheimer har kopplats till oxidanter.
Antocyaninerna är det som ger den röda respektive blå färgen till jordgubbarna och blåbären. De har visat sig ha positiva effekter på hjärta och kärl då de kan hjälpa till att vidga artärerna och motverka att plack byggs upp i kärlen.
Även körsbär, vinbär och hallon innehåller antocyaniner, men ingick inte i studien.
Kontakta journalisten: [email protected]