loading



Blåbär innehåller antocyaniner, en grupp flavonoider som fungerar som antioxidanter och finns i rikliga mängder, bland annat i bärens färgpigment. Foto: Jill Wellington
Blåbär innehåller antocyaniner, en grupp flavonoider som fungerar som antioxidanter och finns i rikliga mängder, bland annat i bärens färgpigment. Foto: Jill Wellington
Hälsa

Jordgubbar och blåbär skyddar hjärtat hos kvinnor

Susanne Larsson

Allt fler studier bekräftar antioxidanternas betydelse för hälsan. En forskningsstudie visar att kvinnor som äter tre eller fler portioner blåbär och jordgubbar i veckan minskar risken att drabbas av hjärtinfarkt med så mycket som en tredjedel.

Jordgubbar och blåbär innehåller höga halter av antocyaniner, en grupp flavonoider som fungerar som antioxidanter, det vill säga ämnen som skyddar kroppens celler mot oxidanter som kan skada cellerna och ge upphov till sjukdomar. Antocyaninerna är det som ger den röda, blå eller violetta färgen till blomman, bladet, bäret eller frukten.

Jordgubbar är inte bara goda, de innehåller också rikligt med antioxidanter som skyddar hjärtat.

Sjukdomar som man kopplat ihop med oxidanter är bland andra hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och även neurologiska sjukdomar som Parkinson och Alzheimer.

Antocyaniner har visat sig ha positiva effekter på hjärta och kärl då de kan hjälpa till att vidga artärerna och motverka att plack i kärlen byggs upp.

Forskare vid Harvard School of Public Health i USA och University of East Anglia i Storbritannien, genomförde en långtidsstudie som omfattade 93 600 kvinnor i åldern 25 till 42 år. Kvinnorna fick svara på frågor om sin kost vart fjärde år under en 18 års-period.

Under studien inträffade 405 hjärtinfarkter. Det visade sig att de kvinnor som åt mest blåbär och jordgubbar hade en 32 procent lägre risk att drabbas av hjärtinfarkt jämfört med kvinnor som åt bär endast en gång i månaden eller mindre. Det gällde även för de kvinnor som annars åt en kost rik på andra frukter och grönsaker.

”Blåbär och jordgubbar kan enkelt ingå i veckans kost”, säger Eric Rimm, docent i näringslära och epidemiologi vid Harvard School of Public Health i Boston och en av forskarna bakom studien, i en kommentar i Science Daily.

”Den här enkla kostomläggningen kan ha stor betydelse när det gäller förebyggande åtgärder”, tillägger han.

I studien undersökte man konsumtionen av blåbär och jordgubbar eftersom det är de vanligaste bären i USA. Det är därför möjligt att andra livsmedel kan ge samma resultat, säger forskarna.

Även körsbär, vinbär och hallon innehåller antocyaniner. 

Blåbär varje vecka kan göra skillnad för hälsan.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading



Blåbär innehåller antocyaniner, en grupp flavonoider som fungerar som antioxidanter och finns i rikliga mängder, bland annat i bärens färgpigment. Foto: Jill Wellington
Blåbär innehåller antocyaniner, en grupp flavonoider som fungerar som antioxidanter och finns i rikliga mängder, bland annat i bärens färgpigment. Foto: Jill Wellington
Hälsa

Jordgubbar och blåbär skyddar hjärtat hos kvinnor

Susanne Larsson

Allt fler studier bekräftar antioxidanternas betydelse för hälsan. En forskningsstudie visar att kvinnor som äter tre eller fler portioner blåbär och jordgubbar i veckan minskar risken att drabbas av hjärtinfarkt med så mycket som en tredjedel.

Jordgubbar och blåbär innehåller höga halter av antocyaniner, en grupp flavonoider som fungerar som antioxidanter, det vill säga ämnen som skyddar kroppens celler mot oxidanter som kan skada cellerna och ge upphov till sjukdomar. Antocyaninerna är det som ger den röda, blå eller violetta färgen till blomman, bladet, bäret eller frukten.

Jordgubbar är inte bara goda, de innehåller också rikligt med antioxidanter som skyddar hjärtat.

Sjukdomar som man kopplat ihop med oxidanter är bland andra hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och även neurologiska sjukdomar som Parkinson och Alzheimer.

Antocyaniner har visat sig ha positiva effekter på hjärta och kärl då de kan hjälpa till att vidga artärerna och motverka att plack i kärlen byggs upp.

Forskare vid Harvard School of Public Health i USA och University of East Anglia i Storbritannien, genomförde en långtidsstudie som omfattade 93 600 kvinnor i åldern 25 till 42 år. Kvinnorna fick svara på frågor om sin kost vart fjärde år under en 18 års-period.

Under studien inträffade 405 hjärtinfarkter. Det visade sig att de kvinnor som åt mest blåbär och jordgubbar hade en 32 procent lägre risk att drabbas av hjärtinfarkt jämfört med kvinnor som åt bär endast en gång i månaden eller mindre. Det gällde även för de kvinnor som annars åt en kost rik på andra frukter och grönsaker.

”Blåbär och jordgubbar kan enkelt ingå i veckans kost”, säger Eric Rimm, docent i näringslära och epidemiologi vid Harvard School of Public Health i Boston och en av forskarna bakom studien, i en kommentar i Science Daily.

”Den här enkla kostomläggningen kan ha stor betydelse när det gäller förebyggande åtgärder”, tillägger han.

I studien undersökte man konsumtionen av blåbär och jordgubbar eftersom det är de vanligaste bären i USA. Det är därför möjligt att andra livsmedel kan ge samma resultat, säger forskarna.

Även körsbär, vinbär och hallon innehåller antocyaniner. 

Blåbär varje vecka kan göra skillnad för hälsan.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024