Filmen som skakade om Skolsverige

Filmklassiker: Hets

Stig Järrel som lektorn ”Caligula” och Alf Kjellin som gymnasisten Jan-Erik Widgren i den svenska filmklassikern Hets.


Hets är en oväntat mörk film, med en av den svenska filmhistoriens mest kända antagonister, Stig Järrel, som den sadistiske lektorn Caligula. Och intrigen, den lilla människans kamp mot den stora, är lika relevant nu som då.

Det är några veckor till studenten. Jan-Erik Widgren (Alf Kjellin) går på latinlinjen på ett läroverk. Hans tillvaro förpestas av latinläraren (Stig Järrel) som pojkarna har gett öknamnet Caligula och som njuter av att plåga dem. En sen kväll träffar Widgren på flickan Bertha (Mai Zetterling) som berusad strövar runt i innerstan.

Han hjälper henne hem där Bertha berättar att hon lever i ständig skräck för en man som hon tidigare haft en relation med. Hon vägrar nämna honom vid namn, och är rädd för sitt eget liv. Denne man visar sig snart vara någon som Widgren själv är rädd för: Caligula. Snart inser han att han är indragen i en verklig mardröm, en mardröm som snart slutar med Berthas död och med att han själv blir relegerad.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!