Fastande skolbarn leder till debatt – "har gått djupt fel"


En skola i Eskilstuna vädjar till eleverna att inte fasta under den muslimska högtiden ramadan. Även i Vingåker har skolan tagit upp det med berörda föräldrar då det är ett problem som påverkar elevernas koncentration och hälsa.

Enligt skolorna själva har man erfarenhet av att barnen som fastar under ramadan får svårigheter med koncentrationen och orken. Det kan också bli extra jobbigt nu när det är högsommarvärme.

– Förra året hade vi ett par barn som vi märkte inte mådde bra i skolan, och de svimmade till och med, berättar Helena Edrenius (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Vingåker, för SVT.

Men enligt Abd al Haqq Kielan, imam i Eskilstuna, visar skolledningen brist på förståelse.

– Det är ju absolut ingen ond avsikt från deras sida, utan det visar ju bara en brist på förståelse av den lite mer globalt utsträckta verkligheten. Man har en helt och hållet svensk syn på hur saker och ting ska vara, säger han till SVT.

Samtidigt säger imamen att man förmodligen hade haft en annorlunda syn om det var kristna barn som fastade och menar att man då skulle ”skriva in det i kommunallagar och liknande” och därmed göra skoldagarna kortare.

– Det skulle man säker ordna på sedvanligt svenskt sätt, säger han till tv-kanalen.

I Danmark har man också reagerat på ramadan och dess effekter. Inger Støjberg, utlännings- och integrationsminister, säger att det inte är lämpligt att fasta om man ska sköta sitt arbete. Enligt ministern, som företräder borgerliga Venstre, kan det innebära en säkerhetsfara om yrkesarbetande personer undviker mat och dryck, rapporterar nyhetsbyrån TT.

"Det kan i praktiken vara farligt för oss alla, om busschauffören varken äter eller dricker på en hel dag, samtidigt som man förstås inte presterar normalt på fabriken eller på sjukhuset om man under en hel månad inte äter eller dricker under dygnets alla ljusa timmar", skriver Støjberg i en debattartikel i tidningen BT.

Hon uppmanar därför muslimer i Danmark att man i stället tar ledigt under ramadan.

Nationalekonomen och debattören Tino Sanandaji ger sig också in i debatten. Han ställer sig kritisk till imamens uttalande och menar att något ”har gått djupt fel när Sverige subsidierar denna oförståndiga imam som saboterar skolans hälsoarbete”, skriver han på sin Facebook-sida.

Årets ramadan inleddes i förra veckan och kommer att hålla på till mitten av juni. När man fastar ska man avstå från mat, dryck och sex från gryningen till solnedgången. Men barn, äldre, sjuka och gravida undantas från fastan.

Kommunen i Vingåker beslutade efter interna diskussioner att ett brev ska skickas ut till föräldrar som har barn på skolorna i kommunen. I brevet rekommenderar man att barn inte fastar. Man fastslår också att man kommer att anmäla till socialtjänsten om man uppfattar att barn far illa på grund av att man äter dåligt.