Falun Gong polisanmäler Kinas ambassadör för hatbrott
Den kinesiska ambassaden vid Gärdet i Stockholm. Foto: Bilbo Lantto/Epoch Times-arkivbild


På onsdagen lämnade svenska Falun Gong-föreningen in en polisanmälan mot Kinas ambassadör, Gui Congyou, för hatbrott. Polisen har upprättat en anmälan om ”ofredande av grupp”.

Falun Gong, också känt som Falun Dafa, är en andlig qigongmetod. Det är Svenska föreningen för Falun Dafa som anmäler ambassadören. Orsaken är att man blev överröstade av kommunistiska kampsånger av ambassaden på Gärdet i Stockholm vid en demonstration i höstas.

Det var den 24 november förra året som den kinesiska ambassaden spelade upp sånger som Internationalen och Östern är röd från högtalare samtidigt som Falun Gong-utövare demonstrerade för att uppmärksamma den pågående förföljelsen i Kina.

Falungong-utövare demonstrerar utanför den kinesiska ambassaden i Stockholm. Foto: Skärmdump/privat

För drygt en vecka sedan blev en grupp tibetaner och aktivister överröstade av kinesisk musik från högtalare från den kinesiska ambassaden. De hade samlats utanför ambassaden för att uppmärksamma 60-årsdagen av tibetanernas uppror mot Kinesiska kommunistpartiets ockupation, skriver DN.

– Det började dåna ut musik från ambassadområdet som hördes över hela Gärdet, och det fortsatte hela tiden vi stod där. Jag upplevde det som ett försök att kränka min yttrandefrihet, säger Mattias Björnerstedt, ordförande i Svenska Tibetkommittén, till tidningen.

Han säger till DN att man också överväger att göra en polisanmälan om musikattacken.

Epoch Times har sökt Svenska Tibetkommittén för en kommentar.