Facebook stängde ner grupp som diskuterade vaccinbiverkningar
Facebook har stängt ned en grupp som diskuterar bieffekterna av covid-19-vaccinet. Foto: Sofia Drevemo


Den sociala mediejätten Facebook har stängt ner en grupp som diskuterade förmodade biverkningar av covid-19-vaccinet.

Gruppen, ”COVID19 VACCINE VICTIMS AND FAMILIES”, hade över 120 000 medlemmar innan den stängdes ner och fick över 10 000 nya medlemmar per vecka.

Bröt mot Facebooks regler

Enligt Facebook stängdes gruppen ner på grund av att den bröt mot företagets regler vad gäller desinformation.

– Vi tillåter människor att diskutera covid-19-vacciner, men om informationen kan leda till att någon skadas, så tar vi bort det, säger en talesperson för Facebook till BBC.

Tidigare har Facebook skrivit att man man förbjuder ”påståenden om att vaccin mot covid-19 dödar eller skadar människor allvarligt (till exempel orsakar blodproppar)”.

Nyligen stängde techjätten permanent ned kontot för den australiska parlamentsledamoten Craig Kelly. Han har bland annat delat länkar till alternativa behandlingsmetoder för covid-19, såsom läkemedlen Ivermectin och hydroxiklorokin.

Han har också nyligen delat länkar om biverkningar i form av blodpropp till följd av Astra Zenecas covid-19-vaccin.

Föreslår lag

En talesperson för Facebook säger till The Guardian att man har tagit bort Kellys konto efter han spridit desinformation och upprepade gånger brutit mot bolagets regler.

Enligt honom ”vägrar de att berätta för mig vad det är som är desinformation”.

– Allt jag delat står jag bakom till 100 procent. Det är inga tankar i stundens ingivelse från mig, det är uppbackat av vetenskapliga bevis, säger han till The Guardian.

Graig Kelly föreslår nu en lag som kräver att sociala medieplattformar skriftligt meddelar innan de raderar ett konto. Han föreslår också att techjättarna ska betala böter upp till 100 000 dollar per dag som en person är avstängd från plattformen, inklusive politiker.

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.