Etikettdoktorn Mats Danielsson: Så väljer du ”rätt” present enligt etikettsreglerna

Etikettdoktorn Mats Danielsson. Foto: Privat


Bör man ge något till värdparet på sommarmiddagen? Vad händer om jag kommer utan present? Om jubilaren undanber sig present, vad gör jag? Ibland vet man vad som är ”lagom” i presentväg, men andra gånger är det till hjälp att veta vad etikettsreglerna säger. Här ger Mats Danielsson, ”Etikettdoktorn” råd.

Har det hänt att du gått på middag utan att ta med någon present och sedan känt att du skulle ha gjort det? Eller har du kanske själv bjudit hem gäster och blivit besviken över att du inte fick något av dem?

 

Det finns oskrivna etikettsregler kring presenter. Dessa kan ses som inspiration, eftersom det inte är något krav att ge presenter när man blivit bortbjuden och inte heller är det något man som värd kan förvänta sig. Det är ett uttryck av tacksamhet att ge en present eller en blomma, men inget måste.

När det gäller presenter är det viktigaste alltid tanken bakom presenten.

Mats Danielsson, ”Etikettdoktorn”, föreläser om vett och etikett, och bemötande. Han anser att artighet lönar sig och är en resurs. När det gäller presenter är det viktigaste alltid tanken bakom presenten.

Här ger han råd kring presenter. Råden kommer från hans webbsida.

Present eller inte present

Ge utan tanke på någon motprestation. Att ge är frivilligt.

När presenter inte önskas, ge då inget. Kanske finns istället en önskan om att sätta in en gåva på ett konto. Följ då det önskemålet. Om andra gäster ändå kommer med blommor och presenter så går det bra att säga att du skänkt en gåva till kontot.

Ett kort eller en blomma går bra att ge även om presenter inte önskas, men önskan ska förstås respekteras.

 

Mats skriver om jubilarer som har undanbett sig uppvaktning, men sedan blir besvikna över att inte ha fått en enda gratulation. Den som undanber sig uppvaktning eller presenter kan inte förvänta sig att få det.

Om mottagningen sker på annan plats än i hemmet behövs det inte alltid blommor eller presenter. Vill man ändå ge blommor så kan man skicka blommor till hemmet dagen innan. Det blir mer praktiskt för värden.

Ibland kan man fundera på om man borde ge något eller inte, till exempel till grannens dotters examen eller en släkting på längre håll. Här handlar det om hur nära man står varandra. Mats tips är att om man funderar över saken, då är det förmodligen passande att ge något.

Val av present

När du väljer en present, tänk på vad mottagaren skulle uppskatta, och välj gärna något personligt och speciellt för den personen.

Presenten visar din respekt och uppskattning. Det är inte viktigt att den är dyr, men det är för den skull inte fel att ge något som kostar lite mer.

Tänk på vem du ger presenten till och på din avsikt.

Ge gärna presentvalet lite tid. Det kan löna sig att göra efterforskningar och att tänka på personens intressen. Till exempel kan den som gillar musik uppskatta biljetter till en konsert.

Fel present

Hoppsan! Presenten du fick var helt fel för dig. Om du fått något du inte vill ha så visa ändå din tacksamhet för gåvan och omtanken. Det är tanken som räknas och det är ohyfsat att säga att presenten var fel.

Har du fått en dubblett eller något i fel storlek så förklara det och fråga om det finns ett kvitto. Har du fått en bok du inte gillar, ställ den i bokhyllan och ”glöm” den.

Visst kan man göra sig av med en present man inte gillar, men då på ett sätt så att givaren inte upptäcker det.

Att få en present

Ett personligt tack är mycket värt. Ett tackkort uppskattas alltid. Skriv gärna något om det du fick.

 

Mats Danielsson är en flitigt anlitad expert på vett och etikett. Hans alter ego ”Etikettdoktorn”, har Sveriges Radio lanserat då han är intresserad av vett och etikett och har arbetat med läkare i läkemedelsindustrin. Han började intressera sig för etikettsfrågor redan som ung och äger Sveriges största samling litteratur i ämnet. Han håller föreläsningar och ger råd i media i etikettfrågor och framgångsrikt bemötande. Läs mer på hans webbsida.