Engångsplastens miljöeffekter ska minska

En del produkter förbjuds redan nästa år

Snart kommer bland annat sugrör i plast att vara helt förbjudna. Foto: Alexandr Podvalny/Pixabay


Plast har många negativa effekter på miljön, till exempel negativa klimateffekter och skador på det marina och strandnära djurlivet. För att få ett hållbart användande av engångsplast har regeringen fattat en rad beslut för att genomföra EU:s engångsplastdirektiv. Det meddelar Miljödepartementet den 3 november.

Plast består helt av fossil råvara och behöver därför snarast ersättas med bättre alternativ och användningen måste minskas. Idag är trenden tvärtom och användningen av ny plast ökar kraftigt. Det beror delvis på att en alltför liten andel av plasten återvinns.

− Engångsplast spelar en viktig roll i vårt samhälle men ska användas med försiktighet och så långt som möjligt återvinnas. De beslut som regeringen har fattat i dag innebär att vi tar ett samlat grepp kring hur vi använder engångsplast. Rätt plast ska användas på rätt plats, säger miljö- och klimatminister Per Bolund, i pressmeddelandet.

Flergångslådor för hämtmat

Departementet skriver att några av de beslut som fattades idag är att restauranger och snabbmatställen ska erbjuda alternativ för den som köper hämtmat. Därför kommer det att ställas krav på att den som erbjuder snabbmat och dryck i engångsförpackning också ska erbjuda ett flergångsalternativ.

De nya reglerna införs först 2024 för att branschen ska ha tid att ställa om. Enligt departementet är målet med åtgärden  att användningen av engångsmuggar och engångsmatlådor i Sverige ska ha minskat med 50 procent till 2026.

Förbjudna produkter

Utöver själva plastläckaget till naturen skapar många engångsplastprodukter stor skada på det marina djurlivet och fåglar. Därför har EU gemensamt beslutat att de mest skadliga produkterna ska förbjudas, skriver departementet. Många av de här produkterna är också utformade så att de är spetsiga och hårda och orsakar stort lidande för djuren.

I Sverige kommer följande engångsplastprodukter att förbjudas från den 1 januari 2022: bomullspinnar (tops), sugrör, bestick och ätpinnar, omrörare för drycker, ballongpinnar och tallrikar.

Även matlådor för snabbmat som innehåller expanderad polystyren kommer att förbjudas. Den 30 april 2022 förbjuds också användning av konfetti av plast utomhus, och den 1 januari 2024 förbjuds engångsmuggar som innehåller mer än 15 procent plast.

En ny nedskräpningsavgift införs

Enligt Miljödepartementet kostar nedskräpningen skattebetalarna cirka 1 miljard kronor varje år. Det är inte i linje med principen om att förorenaren ska betala och därför ska en nedskräpningsavgift införas för vissa produkter som är vanligt förekommande vid nedskräpning, som fimpar, glass- och godispapper, muggar och våtservetter. För att kunna fastställa storleken på böterna för nedskräpning ska nationella skräpmätningar genomföras, skriver Miljödepartementet i pressmeddelandet.