Eftertraktade dirigenten Elim Chan till NorrlandsOperan
Elim Chan. Foto: NorrlandsOperan


I augusti 2017 tillträder Elim Chan som chefdirigent för NorrlandsOperan. Tidigare i år dirigerade hon för första gången Royal Scottish National Orchestra, och ömsesidigt tycke mellan musikerna och Chan uppstod, varpå orkestern bad om ett mer formaliserat, långsiktigt samarbete med dirigenten. Elim Chan efterträder dansken Thomas Søndergård som Royal Scottish National Orchestra gästdirigent från och med 2018. 

Elim Chan är en av nutidens mest intressanta unga dirigenter, hon uppmärksammas över hela världen och är omtyckt av såväl publik, musiker som recensenter, enligt NorrlandsOperans vd och konstnärliga ledare Kjell Englund.

- Vi är oerhört glada att få välkomna henne till Umeå efter sommaren, säger Englund.

Hongkong-födda Elim Chan blev i december 2014 den första kvinnliga vinnaren någonsin av den internationella dirigenttävlingen Donatella Flick Conducting Competition. Som ett direkt resultat av detta utsågs hon till assisterande dirigent för London Symphony Orchestra för säsongen 2015/16. Hon togs ut till Dudamel Fellowship programme tillsammans med Los Angeles Philharmonic under 2016/17.

När hon gör sin första konsert tillsammans med NorrlandsOperans Symfoniorkester står bland annat Tjajkovskijs femma på programmet, men kvällen inleds med Garden of Delights av B Tommy Andersson. Det är ett verk som uruppfördes som beställningsverk av NorrlandsOperan 2011, och sedan dess har det blivit ett mycket framgångsrikt stycke i svensk orkesterrepertoar. Garden of Delights blir ett sätt för Elim Chan att lära känna svensk musik.

Elim Chan. Foto: NorrlandsOperan