Dr. Sanna Ehdin: Fem enkla råd i Julhelgen
Doktor i immunologi, författare och föreläsare inom självläkning och systemhälsa


Julen kan vara både rolig och orolig, framför allt för att det är en familjehögtid med inbyggda förväntningar. Vi människor är ju relationsvarelser, och det viktigaste är just att vara tillsammans – inte prylarna och maten. Här är mina enkla råd som underlättar i Jul- och nyårshelgen. 

1. Andas lugnt och djupt

Andningen påverkar nästan alla andra funktioner i kroppen och är därför ett av de snabbaste och mest effektiva sätten att förbättra din energinivå. Rätt andning – genom näsan och djupare med hjälp av bukmusklerna – stimulerar cirkulationen och syresättningen i kroppen. Det ger ett lugnare hjärta och hjärna, ökar fettförbränningen och ger bättre sömn.

Stanna upp och djupandas ofta för då landar du i kroppen och lugnar hela ditt system.

Idag överandas många och visste du att överandning, eller hyperventilation, kan göra att hjärnan går på högvarv och att man lätt blir deprimerad, arg eller orolig? Andningen är – tillsammans med motion, tankar och känslor – den viktigaste reglerande faktorn för vår hälsa och vårt välbefinnande. Eftersom vi andas 20 000–25 000 gånger per dag är en bra andning av största vikt.

Stanna upp och djupandas ofta för då landar du i kroppen och lugnar hela ditt system. Andas med djupa bukandningar och in och ut genom näsan, för munnen är till för att stoppa in maten men inte andas genom (förutom vid extrem ansträngning).

Bra övning:

Lägg dig ner på golvet och dra upp benen så att fotsulorna är i golvet. Knäpp händerna under huvudet (så att det kommer upp en liten bit från golvet) och djupandas sakta med buken i fem till sex minuter. Andas in och ut genom näsan. Denna korta övning laddar kroppen med energi som du har nytta av i flera timmar!

2. Lägg upp halva portioner o tugga dubbelt så länge

Om folk åt 20 procent mindre mat skulle många sjukdomar försvinna… Det är lätt att lägga upp med ögonen och ta för mycket mat, tänk på att magen inte är mycket större än en knytnäve … Problemet för många idag är att vi äter för mycket mat – matsmältningen kan inte ta hand om det och vi blir både förstoppade och försurade.

Ju mer vi kan vara i nuet – närvarande helt och fullt med hela oss – ju lugnare blir vi, och desto bättre mår vi.

Så lägg upp en halv portion, för det går utmärkt att ta om. Tugga maten dubbelt så länge som du brukar, för de flesta tuggar maten för lite och sköljer ner otuggade matstycken. Inte bra, för tänderna som ska finfördela maten sitter i munnen och inte i tarmen …

I en pilotstudie 2014 bad jag 50 personer att under två veckors tid tugga maten dubbelt så länge som de brukar, och den enkla åtgärden gav drastiska hälsoförbättringar där 70–80 procent rapporterade att de blev mätta tidigare, åt mindre mängd mat, kände sig mätta längre och var hungriga mer sällan. Maten smakade dessutom bättre och magen blev lugnare (mindre orolig, gaser, svullnad etc).

3. Le och skratta ofta

Ett leende på läpparna inbjuder till fler leenden och skratt. Det är också vetenskapligt bevisat att man själv blir lyckligare av att le oftare. Forskning visar att lycka smittar; vi blir mer avslappnade genom att vistas nära eller se på en annan människa som är avslappnad, tillfreds och nöjd. Det räcker med att se på bilder eller film med nöjda och glada människor. Läs mer här: Leende skapar lycka.

4. Rör på dig & stretcha

Motion är mycket vitaliserande med ett enormt positivt inflytande på hälsan och kroppens självläkande förmåga. Försök därför att röra på dig minst en kvart till en halvtimme varje dag, det kan räcka att promenera mera och att ta trapporna istället för hissen. Det tar inte energi – det ger energi! Visste du att:

– En 20 minuters promenad, två gånger om dagen, är lika effektiv motion som att springa en halvtimme tre gånger i veckan.

– Långpromenader med bukandning ger en fördubblad syresättning av blodet och ett stort energitillskott.

– Kvinnor som promenerar minskar risken för utveckling av åldersdiabetes – och ju mer man rör på sig desto bättre skydd.

– Promenader motverkar även benskörhet.

Att stretcha och tänja kroppen ofta, helst flera gånger varje dag, är minst lika viktigt som att träna musklerna – om inte viktigare. När man sträcker ut kroppen aktiveras både cirkulationen och energiflödet.

Ju mer mjuk och rörlig man är i kroppen och lederna, desto yngre är man, eftersom den mekaniska töjningen vid stretching aktiverar kroppens elektriska system, vilket är mycket vitaliserande. Du kan lätt göra min Catyoga ett par gånger om dagen, det tar bara ett par minuter se här!

5. Älta inte gammalt – var i nuet.

Ju mer vi kan vara i nuet – närvarande helt och fullt med hela oss – ju lugnare blir vi, och desto bättre mår vi.

Om vi inte är i nuet är det lätt att fångas av rädslor, negativt tänkande och oro. Varje gång man drar upp något negativt ur det förflutna så förstärker man det. Därför att det vi tänker på ger upphov till nervbanor i hjärnan, det är vetenskapligt visat.

Se till att vara närvarande här och nu; då är du centrerad och i din fulla kraft. Använd gärna sinnesintrycken för att hålla dig i nuet. 

Så även om möte med familj och släkt kan trigga saker, släpp på det och fokusera på här och nu. Det är sann glädje det, och det kräver kanske lite träning.  Odla förlåtelse i förhållande till dig själv och andra och försök släppa taget om det förgångna.

Jag önskar er en God Jul och en fin Julhelg!

Dr. Sanna Ehdin

Sanna Ehdin. Foto: Thomas Engström

Sanna Ehdin är doktor i immunologi, forskare, författare och föreläsare inom hälsa. Under de senaste tjugofem åren har hon ägnat sig åt självläkning och systemhälsa, vilket innebär att se till helheten och sambandet mellan kroppen, tankar, känslor, själen och hälsan. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.    

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.