Dr. Sanna Ehdin: Sju steg till inre frid
Doktor i immunologi, författare och föreläsare inom självläkning och systemhälsa


Det är egentligen enkelt, men vi behöver bli påminda. Och fatta beslut om det. Samt tillämpa det dagligen och öva dig, det är så vi förändrar. Rensa, hjärnbalans, sensefulness, vardagslycka, hjärtfokus, sinnesro, bliss ~ och det blir precis lika bra som det låter! 

Jag har förenklat mitt liv mycket, och lever mitt liv enligt principer. Princip #1 är att jag bestämmer inget som inte behöver bestämmas. Den har folk problem med. De hanterar sin egen osäkerhet genom pressa andra på vad ska ske, vad är planerat. Men enorm befrielse att inse att inget måste bestämmas, men man kan välja att bestämma saker. För allt börjar med ett beslut:

Utan beslut, ingen ändring. Bara du kan bestämma det, ingen annan. Det är att leva medvetet.

Öppna dina sinnen och ta in ett nytt sätt att leva. Du kan bli förvånad hur kraftfullt och potent det är. Hur snabbt och positivt ditt liv kan ändras.

Lev ditt liv nu – för det är nu det händer. Och det bästa är: du är värd allt det goda!

Det finns mer här i livet än att öka hastigheten på det.

– Gandhi

1. Rensa

Välj bort det som tar energi och lägg till det som tillför energi. Det gäller allt – prylar, relationer, åtaganden, allt som finns i din värld och binder eller håller energi.

Det vill säga allt är laddat med energi, som du eller andra har gett det – och välj vad du behåller. Bra energi underlättar sinnesfriden. 

Har vi för mycket prylar så äger de oss – vår tid och space

2. Hjärnbalans

Träna impulskontrollen (Mindbalance), minska reaktiviteten och retligheten. Bromsa dig själv, djupandas och skapa distans till det som sker. Du är inte dina känslor.

Var mindre reaktiv och mer reflekterande.

Gå från att vara reaktiv till att vara reflekterande. Dra ner på intensitet och kick-beroende beteende. Balansera yin-yang – vila och aktivitet, inåt och utåt. Ge utrymme för egen tid, vila och ”göra ingenting”-pauser.

Att träna medveten andning hjälper stort… För den som kontrollerar sin andning, kontrollerar allt i sitt eget liv. Yoga, meditation och mindfulness är ypperlig andningsträning också.

3. Sensefulness

Träna närvaro och närhet, och främst till dig själv – med hjälp av din kropp, andning, smak och sinnen. Stanna upp, ta ett djupt anderag och var med dina sinnen. Dofta på något gott, se på något vackert och smek något behagligt. Krama om någon, vänd ansiktet mot ljuset … det finns oänligt många sätt att vara närvarande i kroppen med hjälp av sinnena.

Att sluta med alkohol är ett enkelt sätt att bli mycket mer närvarande. Lev mer framme i din egen spirit (ande & själ) och mindre gömd bakom ”spirit”, alkohol. (Märkligt de fått samma namn med diametralt olika betydelse).

4. Vardagslycka

Le och skratta ofta, för ju mer glada vi är desto mer höjs vår nivå av tillfredsställelse. Det är enkel autofeedback: det du matar får du mer av. Det är även vetenskapligt bevisat att man själv blir lyckligare av att le oftare.

Forskning om hjärnans spegelneuroner visar att de känslor vi ser speglas i hjärnan, och aktiverar samma känslor inom oss. Samt att dra på smilbanden (musklerna) sänder signaler till hjärnan att vi är nöjda och glada, det vill säga allt är lugnt och bra.

5. Träna hjärtfokus

Skifta från att sätta hjärnan i fokus till hjärtat i fokus. Därför att det lugnar hela ditt system – kropp och tankar fort! Hjärnan är oftast i det förflutna och bearbetar eller ältar, eller i framtiden och planerar. Hjärnan (tankarna) är sällan i nuet, medan hjärtat alltid är i nuet.

Så träna dig att vara här och nu, och bästa sättet är med hjälp av NPH-program. Att dagligen träna NPH-program – Neuro Plastic Heart-program (fd Happy Heart-metoden som jag utvecklade 2014-16) är ett väl fungerande sätt att skapa ett omgående inre lugn. Du bryter med stressen och oron när den kommer, och får då loss väldigt mycket energi. Den har tidigare bundits i att ständigt scanna omgivningen för verkliga eller upplevda faror … Våga kliv ur hjärnan och ner i hjärtat, för att:

Hjärtat upplever och reagerar på omgivningen, och hjärnan svarar på det.

6. Sinnesro

Skapa ro i ditt sinne genom att med jämna mellanrum släpp taget om det förflutna genom att acceptera det som hänt och förlåta dig själv. Du gjorde så gott du kunde och handlade enligt din kunskap och övertygelse då. Sluta praktisera falsk kontroll, det vill säga försöka påverka och förändra något som redan har hänt!

Min FALC-metod kan vara till hjälp: FALC-metoden – Forgiveness, Acceptance, Letting go & Closure – för att aktivt se till att släppa taget helt och fullt. Endast då kan man bli fri. På svenska blir det en cykel av: förlåta, acceptera, låt vara (släpp taget) och klart ~ and repeat!

7. Bliss

Praktisera vänlighet, godhet och tacksamhet. Lev i kärlek – vi är kärleksvarelser, det är vårt bränsle och drivkraft. Precis som växter behöver sol, vatten och bördig jord som näring för att växa och överleva, behöver vi människor kärlek.

Våra celler och därmed även vi frodas och växer i närvaro av kärlek ~ bliss!

Kärleksenergin (bliss) är lika viktigt för våra mänskliga cellers överlevnad, som solljuset är för de gröna växterna. Utan kärlek och beröring dör små barn, och vi vuxna förtvinar. Obs! Det går utmärkt att få och ge kärlek till sina husdjur, sin häst etcetera.

Dr. Sanna Ehdin

Läs mer om:

– hur man tränar det NPH-program – NeuroPlastic Heart-program – som jag utvecklat.
– min FALC-metod
Leende skapar lycka
Odla självkärlek
att träna medveten andning
– andras erfarenheter av att sluta med alkohol

Sanna Ehdin. Foto: Thomas Engström

Sanna Ehdin är doktor i immunologi, forskare, författare och föreläsare inom hälsa. Under de senaste tjugofem åren har hon ägnat sig åt självläkning och systemhälsa, vilket innebär att se till helheten och sambandet mellan kroppen, tankar, känslor, själen och hälsan. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.    

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.