Donald Trump: Tiktok kommer att förbjudas i USA
Tiktoks logo visas på en iphone-telefon den 13 april 2020 i Arlington i Virginia i USA. Foto: Olivier Douliery/AFP via Getty Images


Videoappen Tiktok kommer att bannlysas i USA. Det meddelar den amerikanske presidenten Donald Trump.

Han säger att han kommer att utfärda en presidentorder för att förbjuda appen. Samtidigt signalerar Trump att han inte vill tillåta ett amerikanskt baserat företag att köpa Tiktok från ByteDance, det kinesiska bolaget som äger plattformen. Uppgifter har figurerat i medier om att Microsoft är intresserat av att köpa appen.

Tiktok är en oerhört populär videapp runt om i världen såväl som i USA. Samtidigt varnar cyberexperter att appen fungerar som ett spionverktyg för den kinesiska regimen.

Företaget förnekar dessa anklagelser och säger att man har försökt att distansera sig från Peking. Samtidigt säger man att servrarna finns i USA och Singapore och att man inte kommer att dela information med den kinesiska regimen om den kräver det.

En granskning som säkerhetsforskningsföretaget Penetrum har gjort visar att appen samlar in en ”betydande mängd data”, som till stor del lagras på kinesiska servrar med internetleverantören Alibaba, som är ett kinesiskt företag.

Även cyberexperter på det schweiziska företaget, Protonmail, har analyserat appen. Och man konstaterar att ”TikTok är ett allvarligt hot mot det privata” och appen ”delar sannolikt data med den kinesiska regeringen”.

Samtidigt har också The Guardian publicerat dokument som visar hur moderatorer på Tiktok instrueras att censurera videos som tar upp ämnen som Falun Gong, Himmelska fridens torg och tibetansk självständighet.

I juni förbjöd Indien Tiktok och 58 andra kinesiska appar då man menar att det hotar landets ”säkerhet och suveränitet”.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.