Döms för nedskräpning vid återvinningsstation
Ett par i Halland döms till böter för att ha slängt en byrålåda vid en återvinningsstation. Foto: Epoch Times


Tonvis med sopor dumpas varje vecka vid återvinningsstationer runt om i landet, och det är ett växande problem. Nu döms ett par i Varberg för att ha slängt en byrålåda vid en återvinningsstation, rapporterar SVT Nyheter Halland.

Varbergs tingsrätt dömer en man och en kvinna till 50 dagsböter vardera för nedskräpning. De hade kastat en trasig byrålåda vid en återvinningsstation i kommunen.

Ett vittne har i förhör sagt att han sett en äldre man som sagt till paret att de inte fick slänga byrån vid återvinningsstationen. Den äldre mannen och den åtalade mannen började då putta på varandra.

Vittnet har själv sedan gått fram till mannen och sagt han måste slänga byrån på återvinningscentralen i stället. Men mannen ska då ha svarat att han inte hinner och måste i väg och jobba.

– Det är ju andra som slängt grejer här, ska han ha sagt, enligt vittnet.

Även kvinnan ska också ha sagt att man kan lägga byrån där eftersom ”det ligger ju redan skräp där” och det ”kan ju inte göra så mycket”.

Vittnet tog sedan kort på mannen, parets bil och även registreringsnumret på bilen.

Paret har i förhör erkänt att de har slängt byrålådan på platsen.

Nedskräpning och dumpning av sopor vid återvinningsstationer är ett växande problem runt om i landet – även i Halland. I Malmö och Helsingborg är det ett så pass stort problem att man nu kommer att ta till kameraövervakning, vilket Epoch Times tidigare har skrivit om.

Magnus Örnborg, regionchef för Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTIAB, säger till SVT att det är ett växande problem att skräp läggs på fel ställen.

– Vi får ta hit extra städare som får städa upp så att folk kan komma fram till behållaren. För det blir problem, säger han till tv-kanalen.

Företaget försöker göra polisanmälningar i den mån det är möjligt. Men han säger att man ofta inte kommer så långt med anmälningarna.

Hushållssopor, möbler, tv-apparater – och till och med kadaver – slängs vid återvinningsstationerna.

– Bland det värsta jag har sett är nog ett djurkadaver som hänger ut ur behållaren för pappersinsamling. Någon har försökt trycka i det där. Det känns lite olustigt för våra städare att komma dit och behöva ta hand om de där bitarna, säger Magnus Örnborg till SVT.