Sopdumpning vid återvinningsstationer ett växande problem
Sopdumpning vid återvinningsstationer är ett växande problem. Foto: Epoch Times


Varje vecka dumpas tonvis med sopor vid återvinningsstationer runt om i landet, och det är ett växande problem. I Malmö och Helsingborg kommer man nu att ta till kameraövervakning, rapporterar SVT Nyheter.

Det dumpas allt från slakteriavfall till vanliga hushållssopor. Till och med möbler slängs vid återvinningsstationerna.

– En gång drog jag undan ett plastskynke och mellan 20 och 30 råttor vällde ut. Då bara skrek jag rakt ut, det var så äckligt, säger Philip Svärd, sopstädare, till tv-kanalen.

Sopstädaren Johan Kristiansson säger att han städar undan ett ton med sopor i veckan i Billesholm. En gång när han skulle dra undan några soppåsar fick han plötsligt syn på ett par fårögon som stirrade på honom.

Sopdumpning är ett brott mot nedskräpningslagen. Men både Svärd och Kristiansson tror att dumpningen beror på att information inte har nått ut till alla.

Jenny Randborg, regionschef för Förpacknings och Tidningsinsamlingen, FTI, säger till SVT att man nu tar till med hårdhandskarna för att få bukt med problemet.

Man har därför ansökt om kameraövervakning vid återvinningsstationerna. Först kommer man att börja övervaka en återvinningsstation i Malmö och en i Helsingborg.

Randberg säger att man polisanmäler alla personer som bryter mot nedskräpningslagen. Men hon säger att det är svårt att få hållbara bevis.

En sista utväg är att lägga ner återvinningsstationer.

– Det gör vi kanske en gång om året, någonstans i landet. Men det är en utväg vi inte gärna tar till. Trots allt så samlar vi in mängder av återvunna förpackningar från alla dem som sköter sig, säger hon till tv-kanalen.