Det osynliga hotet
Mobilmaster i Berlin, Tyskland. Foto: Sean Gallup/Getty Images


Få människor drömmer om de hjärtskärande ljuden som dåtidens modem spottade ur sig. Förmodligen för att de sprakade högre än mördarrobotar i trotsigt läder. Alltså kan vi komma överrens om att vi ska fortsätta framåt.

Tekniska landvinningar gav oss 3G, 4G och nu senast 5G – som snart blir vardag för oss alla. Men att uppleva evolutionen i mobilen, hur vacker den än må vara, är inte samma sak som att se den från ett mer övergripande perspektiv. Ett perspektiv som kräver att man utvärderar risker och informerar medborgarna om vad som faktiskt håller på att hända. 

Den nya generationens mobilstrålning borde, enligt den finstilta innehållsförteckningen, vara mindre harmlös än sina föregångare. Men så är inte fallet. I stället innebär 5G ett mycket kraftigt tillskott av högfrekvent strålning vars konsekvenser för folkhälsan är helt outredda. Detta betyder i sin tur att man ignorerat varningarna från 213 vetenskapsmän och läkare som alla signerat ett ”5G Appeal” (vädjan om stopp i utbyggnaden).

I själva verket finns det ingen forskning som visar att 5G är säkert. Är det då för mycket begärt att våra politiker väger de ekonomiska och tekniska fördelarna mot hälsoriskerna för en hel nation? Att man delar bröd med den ansenliga mängden forskare som försöker uppmana till diskussion? Förtjänar inte allmänheten att informeras om riskerna och skyddas bättre? Ja, överhuvudtaget?

En enkel Google-sökning visar hur lite detta diskuterats i Sverige. Visst finns problematiserande ställningstaganden. Men det rör sig om enskilda skurar som snabbt drunknar i kärleksförklaringar från mobiljättar och ångesten över att ”Sverige hamnar efter i kapplöpningen”. Här måste jag ändå undra om det inte vore bättre att vinna kapplöpningen om människors hälsa? Rentav bli ett ledande exempel på att vi minsann värnar om våra medborgare. Vore inte det något alldeles fantastiskt att skryta med?

Men nej. Den experimentella cirkusen måste fortgå. Helst utan människors medgivande och konsekvenserna av en strålningsnivå som redan idag orsakar skenande psykisk ohälsa och ökad cancerförekomst.

Rätta mig om jag har fel, men att ignorera varningarna från Strålskyddsstiftelsen och de över 200 forskarna – låter det som en klok och ansvarsfull landvinning? Då kunde man väl lika gärna chansat blint från första början?

Ingen säger att vi ska stoppa evolutionen, sådana kyrktanter går i graven innan de hunnit skriva färdigt sina pamfletter, men det är en oacceptabel nonchalans mot medborgarna att släppa fram 5G:s starka mikrovågsstrålning utan att riskerna utretts och utforskats. Det är det minsta vi kan göra. Annars kommer konsekvenserna kasta in handduken åt oss.                                                    

Eric Worén är författare och debattör. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.