Kritik mot svenskt ja till EU:s nätregler
EU:s omdiskuterade nya upphovsrättsregler för internet ska ersätta gamla regler. Foto: Andy Wong/AP/TT-arkivbild


Sedan medlemsländerna gett tummen upp återstår nu bara ett hinder innan EU:s omdiskuterade nya upphovsrättsregler på internet blir verklighet.

Fredrick Federley (C) rasar över att Sverige har svängt.

På onsdagen sade EU:s medlemsländer ja till förra veckans kompromissförslag om upphovsrätten, vilket innebär att det nu endast saknas ett godkännande även från EU-parlamentet.

Hurra, tycker upphovsrättsinnehavare och tidningsutgivare.

"Det här är ett historiskt tillfälle. Vi behöver ett internet som är rättvist och hållbart för alla", skrev en stor mängd organisationer i ett gemensamt uttalande inför onsdagens omröstning.

Sverige sade ja

Fem länder – Finland, Italien, Luxemburg, Nederländerna och Polen – röstade ändå nej.

"Vi beklagar att direktivet inte når rätt balans mellan skyddet för upphovsrättsinnehavare och EU-medborgares och företags intressen", säger kvintetten i ett gemensamt uttalande enligt nyhetsbyrån Reuters.

Sverige var tidigare kritiskt mot förslaget, men valde ändå att säga ja på onsdagens tjänstemannamöte, med hänvisning till positiva förändringar i uppgörelsen.

Kritisk Federley

Det gillas inte av svenske EU-parlamentsledamoten Fredrick Federley (C).

"Regeringen åker till Bryssel och röstar för upphovsrättsdirektivet, röstar för uppladdningsfilter och för länkskatt, saker som kommer att döda det internet vi i dag känner. Det är faktiskt helt orimligt", skriver Federley i ett sms.

En avgörande och fortsatt oklar strid om reglerna väntas nu när hela EU-parlamentet ska tycka till, sannolikt i mars eller mitten av april.

Förutom Federley är även så gott som samtliga övriga svenska EU-parlamentsledamöter kritiska till förslaget.

(Wiktor Nummelin/TT)