loading
Hälsa & Livsstil | Hälsa

Den välgörande buljongen är grunden i all gourmetmat

Chani Blue

Buljong utgör grunden i all traditionell gourmetmatlagning. Det franska kökets gudfader, Auguste Escoffier, hävdade: ”Utan buljong kan man inte göra någonting.”

Men det var inte bara fransmännen som förstod hälsoeffekterna av långkoken och ”såsens hemligheter”. Buljong är inte bara mat, den har använts inom folkmedicin över hela världen. Under århundraden har kycklingsoppa getts till de som lider av förkylnings- och influensasymtom. Det finns ett gammalt uttryck som används i Sydamerika som lyder: ”Fiskbuljong botar allt”.

Buljong görs enkelt av kokta ben och brosk. Frågan är om det förtjänar sitt rykte att bota allt, eller är det bara en klassisk nostalgirätt genom tiderna? Kanske är det både och. Det finns vetenskapliga bevis för att kycklingfond faktiskt kan hjälpa en sjuk patient att må bättre, enligt forskningsstudier gjorda av Stephen Rennard vid University of Nebraska. Han upptäckte att kycklingbuljong hjälper till att lösa upp stockning i bröstkorgen och att minska snuva, som är kännetecken vid vanligt förekommande virus, som till exempel förkylning eller luftrörskatarr. Genom att sjuda kycklingben i vatten i flera timmar utlöses en aminosyra kallad cystein. Det tunnar ut slemmet och underlättar för patienten att driva ut det från lungorna och bihålorna.

Näringsrikt gelatin

En enkel och hälsobringande buljong görs genom långkok av ben och grönsaker i vatten under flera timmar. Genom att tillsätta en syra i vattnet, som till exempel en skvätt vinäger eller citronsaft, bidrar detta till att mer kalcium kommer att läcka ut från benen och spadet berikas näringsmässigt. Det är dock det naturligt förekommande gelatinet som finns i buljongen som har hyllats som det mest näringsrika födoämnet. I en bra buljong kommer spadet att koagulera och stelna när det kallnat.

Kineserna har länge känt till gelatinets stärkande egenskaper och har använt det som medicin och ett elixir för långt liv. Li Shizhen, en av de stora medicinska vetenskapsmännen i Kina, var den förste att upptäcka fördelarna med gelatin för hälsan. På den tiden framställdes det genom att koka åsneskinn. I medicinska texter noterade han att gelatin tonifierar och berikar blodet.

Fransmännen tillsatte gelatin till grytor och soppor för att nära sina arméer under krigstider samt som föda till de hungriga under perioder av svält. Man gjorde det eftersom gelatin innehåller stora mängder av arginin och glycin – aminosyror som kan fungera som proteinersättare och som kan förbättra näringsinnehållet i en kost mager på kött och färska grönsaker.

Hälsofördelar i modern tid

Buljong erbjuder fortfarande i moderna tider en lång rad fördelar. Det är ett perfekt födoämne för kroppsbyggare eller för alla som tränar eftersom den är full av proteiner och essentiella mineraler. Genom att avlägsna det stelnade fettet på den kalla buljongens yta blir det en mager men stadig rätt. Både proteinerna och fettet får en att känna sig mätt länge och tillsammans med rörelse kan det hjälpa till att tappa övervikt. 

De som lider av halsbränna eller har smärtsamma magsår kan också må bra av att regelbundet dricka buljong. Detta eftersom buljongen hjälper magen att återställa slemhinnan. Faktorer som långvarig stress, alkohol, dålig kosthållning och vissa mediciner kan långsamt fräta på slemhinnan i magen. Buljongen hjälper till att reparera slemhinnan och återställa balansen av de goda bakterierna, som håller dig frisk på insidan.

Gör egen

Buljongtärningar och smaksättning i påse är ersättning för riktig buljong. Frågan är varför du ska använda substitut när det är så lätt att göra egen.

Det lönar sig dessutom ekonomiskt att tillaga egen buljong eftersom man får en rätt att bli två. En enkel kycklingbuljong kan göras på grillkycklingens skrov.

Lägg helt enkelt benen i en stor gryta och fyll på med vatten så att de precis täcks. Häll också i en generös skvätt rött vin eller vinäger. Låt det sedan sjuda under flera timmar (tre till sex timmar är tillräckligt).

Rotsaker ger både färg och god smak till buljongen.

Här är ytterligare några ingredienser att prova i den sjudande buljongen för att fördjupa smaken och förstärka hälsoeffekten.

Lök – de skarpa oljorna i löken innehåller antioxidanter och en naturlig antihistamin samt har antinflammatoriska egenskaper.

Vitlök – hjälper till att stärka immunförsvaret på grund av sin antibiotiska effekt, stimulerar aptiten med sin varma och kraftfulla doft.

Ingefära – ger soppan en kryddig och aromatisk smak. Dess antiinflammatoriska verkan öppnar upp näsans kanaler, värmer lungorna och hjälper till att bli av med slem så att tillfrisknandet går fortare. Den motverkar infektioner och hjälper också till att lugna en upprörd mage.

Morötter – ger kroppen rikligt med A-vitamin. Morötter hjälper de vita blodkropparna att motverka infektioner och tillför dessutom sötma och färg till soppan.

Lästips: Broth is Beautiful, av Sally Fallon Morell.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

loading
Hälsa & Livsstil | Hälsa

Den välgörande buljongen är grunden i all gourmetmat

Chani Blue

Buljong utgör grunden i all traditionell gourmetmatlagning. Det franska kökets gudfader, Auguste Escoffier, hävdade: ”Utan buljong kan man inte göra någonting.”

Men det var inte bara fransmännen som förstod hälsoeffekterna av långkoken och ”såsens hemligheter”. Buljong är inte bara mat, den har använts inom folkmedicin över hela världen. Under århundraden har kycklingsoppa getts till de som lider av förkylnings- och influensasymtom. Det finns ett gammalt uttryck som används i Sydamerika som lyder: ”Fiskbuljong botar allt”.

Buljong görs enkelt av kokta ben och brosk. Frågan är om det förtjänar sitt rykte att bota allt, eller är det bara en klassisk nostalgirätt genom tiderna? Kanske är det både och. Det finns vetenskapliga bevis för att kycklingfond faktiskt kan hjälpa en sjuk patient att må bättre, enligt forskningsstudier gjorda av Stephen Rennard vid University of Nebraska. Han upptäckte att kycklingbuljong hjälper till att lösa upp stockning i bröstkorgen och att minska snuva, som är kännetecken vid vanligt förekommande virus, som till exempel förkylning eller luftrörskatarr. Genom att sjuda kycklingben i vatten i flera timmar utlöses en aminosyra kallad cystein. Det tunnar ut slemmet och underlättar för patienten att driva ut det från lungorna och bihålorna.

Näringsrikt gelatin

En enkel och hälsobringande buljong görs genom långkok av ben och grönsaker i vatten under flera timmar. Genom att tillsätta en syra i vattnet, som till exempel en skvätt vinäger eller citronsaft, bidrar detta till att mer kalcium kommer att läcka ut från benen och spadet berikas näringsmässigt. Det är dock det naturligt förekommande gelatinet som finns i buljongen som har hyllats som det mest näringsrika födoämnet. I en bra buljong kommer spadet att koagulera och stelna när det kallnat.

Kineserna har länge känt till gelatinets stärkande egenskaper och har använt det som medicin och ett elixir för långt liv. Li Shizhen, en av de stora medicinska vetenskapsmännen i Kina, var den förste att upptäcka fördelarna med gelatin för hälsan. På den tiden framställdes det genom att koka åsneskinn. I medicinska texter noterade han att gelatin tonifierar och berikar blodet.

Fransmännen tillsatte gelatin till grytor och soppor för att nära sina arméer under krigstider samt som föda till de hungriga under perioder av svält. Man gjorde det eftersom gelatin innehåller stora mängder av arginin och glycin – aminosyror som kan fungera som proteinersättare och som kan förbättra näringsinnehållet i en kost mager på kött och färska grönsaker.

Hälsofördelar i modern tid

Buljong erbjuder fortfarande i moderna tider en lång rad fördelar. Det är ett perfekt födoämne för kroppsbyggare eller för alla som tränar eftersom den är full av proteiner och essentiella mineraler. Genom att avlägsna det stelnade fettet på den kalla buljongens yta blir det en mager men stadig rätt. Både proteinerna och fettet får en att känna sig mätt länge och tillsammans med rörelse kan det hjälpa till att tappa övervikt. 

De som lider av halsbränna eller har smärtsamma magsår kan också må bra av att regelbundet dricka buljong. Detta eftersom buljongen hjälper magen att återställa slemhinnan. Faktorer som långvarig stress, alkohol, dålig kosthållning och vissa mediciner kan långsamt fräta på slemhinnan i magen. Buljongen hjälper till att reparera slemhinnan och återställa balansen av de goda bakterierna, som håller dig frisk på insidan.

Gör egen

Buljongtärningar och smaksättning i påse är ersättning för riktig buljong. Frågan är varför du ska använda substitut när det är så lätt att göra egen.

Det lönar sig dessutom ekonomiskt att tillaga egen buljong eftersom man får en rätt att bli två. En enkel kycklingbuljong kan göras på grillkycklingens skrov.

Lägg helt enkelt benen i en stor gryta och fyll på med vatten så att de precis täcks. Häll också i en generös skvätt rött vin eller vinäger. Låt det sedan sjuda under flera timmar (tre till sex timmar är tillräckligt).

Rotsaker ger både färg och god smak till buljongen.

Här är ytterligare några ingredienser att prova i den sjudande buljongen för att fördjupa smaken och förstärka hälsoeffekten.

Lök – de skarpa oljorna i löken innehåller antioxidanter och en naturlig antihistamin samt har antinflammatoriska egenskaper.

Vitlök – hjälper till att stärka immunförsvaret på grund av sin antibiotiska effekt, stimulerar aptiten med sin varma och kraftfulla doft.

Ingefära – ger soppan en kryddig och aromatisk smak. Dess antiinflammatoriska verkan öppnar upp näsans kanaler, värmer lungorna och hjälper till att bli av med slem så att tillfrisknandet går fortare. Den motverkar infektioner och hjälper också till att lugna en upprörd mage.

Morötter – ger kroppen rikligt med A-vitamin. Morötter hjälper de vita blodkropparna att motverka infektioner och tillför dessutom sötma och färg till soppan.

Lästips: Broth is Beautiful, av Sally Fallon Morell.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher / VD / ansvarig utgivare
Vasilios Zoupounidis
Ställföreträdande ansvarig utgivare
Aron Lamm
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times AB
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times AB 2025