Debatt: Det nya rasismbegreppet är en del i klasskampen

Den nya klasskampen

​​Skyltar på en bänk under en demonstration den 12 juni 2021 mot "kritisk rasteori" (CRT) som lärs ut i skolor vid Loudoun County Government Center i Leesburg, Virginia, i USA. Foto: Andrew Caballero-Reynolds/AFP via Getty Images


När den traditionella marxismen kollapsade efter murens fall, trädde postmodernismen in som räddaren i nöden och gav den kollapsade socialismen ett nytt ansikte. Den postmodernistiska filosofin fick därför snabbt ett stort inflytande. Det finns dock inga tvivel på att traditionell marxism fortfarande kommer att gälla om vänstern kommer i en stabil majoritetsställning och har frihet att utan kompromisser med borgerliga partier utforma den ekonomiska politiken. Det hävdar författaren Dan Ahlmark.

Socialism är ett mindervärdigt ekonomiskt system, men det ger möjlighet till fullständig samhällskontroll. Därför är det en helt nödvändig del av ett samhälle baserat på kollektivism och socialism. Denna roll kommer då att anses mycket viktigare än dess ineffektivitet avseende ekonomin.

Under decennierna efter Östeuropas demokratiska återuppståndelse utvecklades utifrån den postmodernistiska filosofin en rad samhälleliga tillämpningar, vilka tillsammans utgör en väsentlig del av vad vi kallar kulturmarxism. Det gäller exempelvis områden som feminism, ras- och queerteori. Tidiga samhällseffekter av postmodernismen var ”politisk korrekthet” och ”åsiktskorridoren”.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!