loadingAnders Sydborg och Peder Blohm Bokenhielm driver stora svenska Facebookgrupper som arbetar för en förändring i samhället. Foto: Privat
Anders Sydborg och Peder Blohm Bokenhielm driver stora svenska Facebookgrupper som arbetar för en förändring i samhället. Foto: Privat
Inrikes

De mobiliserar hundratusentals via Facebook

Eva Sagerfors

Facebook har möjliggjort att mängder med människor samlas för att verka för en förändring i samhället. Två av personerna bakom Sveriges största Facebookgrupper berättar om censur, framgångar och psykisk press.

Haluk Soydan, professor och forskare i socialt arbete vid University of Southern California, skriver i boken ”Social mobilisering – en utmaning för socialt arbete” att social mobilisering handlar om att bekämpa eller förändra förhållanden som människor uppfattar som icke önskvärda. 

Han pekar på hur det har lett till stora förändringar internationellt. Ett exempel är Egypten 2011, då sociala medier användes för att samla över 200 000 människor i protest mot diktaturen. En förutsättning för och konsekvens av social mobilisering är sociala nätverk, skriver han. Det krävs också en grad av samhörighet och förbindelse, där Facebook är ett verktyg.

”Bojkotta kontantfria affärer och restauranger” är en av Sveriges största grupper med drygt 160 000 medlemmar. För snart ett år sedan startade Anders Sydborg gruppen med sin sambo. Han hade länge tänkt på problemet med att en del verksamheter inte tar emot kontanter. 

Han säger att många har svårt att använda betalkort. Till exempel kan äldre ha svårt att minnas kortkoden. För personer som lämnar en situation med våld kan det vara nödvändigt att kunna använda kontanter för att inte kunna spåras. Kontanterna är också viktiga för att barn ska lära sig pengars värde.

– Kontanterna är livsviktiga. Det är vår sista frihet. Tar man bort kontanterna så är friheten totalt borta.

Ett tag var gruppen den snabbast växande på Facebook någonsin.

– Sedan blev vi censurerade och över en natt fick vi inga nya medlemmar. När det gick som bäst fick vi tusen nya medlemmar var femte till sjätte timma.

Hackerattack

Coop fick nyligen stänga många av sina butiker på grund av en hackerattack som slog ut it-systemet. Även bensinkedjan ST1 och Apotek hjärtat drabbades. Sydborg ser en positivt aspekt med händelsen.

– Jag tror att det var ett stort uppvaknande det som hände med Coop, men jag tror att det bara är början. Vi behöver få systemen nedstängda. Vi behöver få elavbrott som är mycket längre.

Han säger att de stora varuhusen är beroende av sina datorsystem och den trådlösa tekniken.

Anders Sydborg, produktutvecklare utanför Norrköping, och hans sambo lägger vissa dagar ner åtta till tio timmar var på arbete för gruppen. Foto: Privat

Gruppen verkar bland annat genom att kontakta verksamheter som har nekat kontanter. Under året har arbetet gett utdelning

– Det är närmare 300 verksamheter som vi vet om som har tagit tillbaka kontanterna på grund av oss. 

De vill även påverka politikerna. Anders Sydborg berättar att medlemmar i gruppen tillsammans har skickat 10 000 fysiska brev till Sveriges politiker. Han hade dock hoppats på ett större gensvar.

– Ingen av dem har behagat svara. Och politikerna var tysta i frågan när det här med Coop hände. 

Ett argument för att minska kontantanvändningen har varit att man minskar en del av brottsligheten. Det argumentet håller inte, menar Sydborg. 

– De grova och hänsynslösa brotten bara ökar. De skulle ju minska eftersom man skyller på kontanterna, säger han och tillägger att det begicks 9064 grova rån i Sverige under 2020.

Ville få folk att vakna till

Engagemanget handlar inte bara om att få verksamheter att acceptera kontanter. För Sydborg är det samtidigt en fråga om hur det ekonomiska systemet ser ut.

– De flesta förstår inte hur pengar kommer till. Alla pengar skapas idag via nya krediter. Så fort krediten beviljas så skapas pengarna. 

Situationen där människor nu lever mycket på lån är oroande, anser han.

En tanke med gruppen var att få folk att vakna till, förklarar han. Även om han tycker att de har lyckats med det så var planen med gruppen större från början.

– Min tanke var att få en miljon medlemmar, tio procent av Sveriges befolkning, och att man skulle ha startat en bank, folkets bank, i kombination med ett politiskt parti, men det finns ingen möjlighet att nå dit.

Många medlemmar engagerar sig. Det kan handla om att sprida Facebookinlägg så att de når fler, dela ut flygblad och att köpa t-shirts med budskapet att behålla kontanterna.

– Man engagerar sig i frågan istället för att bara gnälla. Det betyder väldigt mycket att ha med de här människorna.

Tyvärr har vi ingen riktig yttrandefrihet längre. Vi får inte säga och göra som vi vill utan att man blir varnad som fake news. 

Anders Sydborg, Facebookgruppen ”Bojkotta kontantfria affärer och restauranger”

Gruppen växer dock inte längre och det menar han beror på Facebooks censur. Ändå tror han att Facebook är den bästa plattformen att vara på. 

– Även om vi blir väldigt censurerade så har alla Facebook. Tyvärr har vi ingen riktig yttrandefrihet längre. Vi får inte säga och göra som vi vill utan att man blir varnad som fake news.

Anders Sydborg ser framåt och tror på människors kraft att förändra. 

– De kommer aldrig lyckas ta bort kontanterna. Jag tror att folket säger ifrån mer och mer. Jag tror att vi kommer att se fler händelser där hackers går in och slår ut systemet, vilket jag tycker är jättebra. 

Över en halv miljon protesterar

Med sina 553 000 medlemmar är Facebookgruppen ”Bensinupproret 2.0” Sveriges största. När gruppen fortfarande var ny 2019 gick Peder Blohm Bokenhielm med och fick snart ta över ledarskapet. 

– Från början var syftet att få ner bränslepriserna genom att angripa en överbeskattning som idag heter bränsleskatten. Nu har det mer blivit ett forum för fordonsrelaterade skatter.

Om bensinen inte vore överbeskattad skulle literpriset vara omkring 12 kronor, förklarar han. Gruppens mål är att nå dit.

Hittills har deras arbete lett till att man stoppat planerade skattehöjningar på totalt 80 öre per liter. Peder Blohm Bokenhielm förklarar att för ett åkeri kan det ge en skillnad på 60 000 kronor på ett år per lastbil.

– Vi är en bit på väg, men det är fortfarande en lång väg kvar. Det viktigaste är att vi har lyft den här frågan på en nivå dit den inte har lyfts tidigare. Vi har också utbildat tiotusentals människor i beskattningsfrågor.

Psykisk påfrestning

Han lägger nu ungefär fem till sex timmar dagligen på att arbeta för gruppens syfte. Tidigare har han varit uppe i sexton timmar per dag. Mycket av tiden går åt till möten och telefonsamtal. Utöver det ska gruppen administreras. Det gör hans fru och några personer till. Själv har han trappat ner den delen.

– Man blir psykiskt trött av det.

Han berättar att han får starkt stöd från medlemmarna, som även bidrar både ekonomiskt och kunskapsmässigt. Det finns även de som reagerar när han verkar ha det tufft.

– Jag kan vara ärlig och säga att det är jobbigt. Jag kan inte säga vad jag tänker. Jag kan inte göra vad jag känner för. Jag måste säga till mina tonårspojkar ”sköt er annars kan det här eller det här hända och det kan påverka oss allihopa”.

Peder Blohm Bokenhielm bor med sin familj i Blekinge där de driver en lackverkstad. Foto: Privat

Peder Blohm Bokenhielm driver även ”Föreningen uppror” som stöttar gruppens arbete. Media rapporterade nyligen om föreningens skatteskulder. 

– Vi blev offentligt uthängda som att vi hade konkursat. Det är halva sanningen. Den andra halvan sägs det inget om; att vi nu har betalat skatteskulden och överklagat i hovrätten, att allting är i sin ordning nu och att vi bara väntar på ett ok.

I samband med det fick han ta emot mängder med hot- och hatmeddelanden. 

Ibland har han funderat på att släppa arbetet med gruppen. 

– Det ansvar jag har fått av alla som har förtroende för oss, det är vad jag tänker på mest när det är som jobbigast. Det är många människor som lyssnar och som tror på detta. 

Han tillägger att trots nackdelarna så överväger fördelarna.

Sponsrade inlägg

Det var omständigheter som gjorde att gruppen blev så stor, berättar han. Det var dags för EU-val och gruppen fick medial uppmärksamhet när de passerade 100 000 medlemmar. Politiska partier gjorde då sponsrade inlägg på Facebook där de visade sitt stöd för Bensinupproret 2.0.  

– Det var det som gjorde att vi exploderade så fullkomligt.

På fem dagar gick antal medlemmar från 100 000 till 600 000.

Gruppen är partipolitiskt obunden, men arbetar aktivt för att få bort Miljöpartiet ur riksdagen. Peder Blohm Bokenhielm har inget emot elbilar eller fossilfria drivmedel utan säger att det är en del av utvecklingen. Däremot är han kritisk till hur politiken bedrivs.

– Det är sättet, att vi blir påtvingade, och alarmistjargongen om att jorden kommer att gå under om åtta år om vi inte gör det eller det. Och så finns det stora krafter som tjänar enorma pengar på detta. Det är det som har fått mig att vilja ta strid mot detta.

Bränsleskatten måste sänkas för att vi ska fortsätta överleva ute på landsbygden. 

Peder Blohm Bokenhielm, Facebookgruppen "Bensinupproret 2.0"

Med tanke på valet 2022 tror han att gruppen med sin halva miljon väljare kan spela en viktig roll.

– Bränsleskatten måste sänkas för att vi ska fortsätta överleva ute på landsbygden.

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!

 

Stora svenska Facebookgrupper

Bensinupproret 2.0: 553 000 medlemmar. Vill sätta press på politiker för att sätta stopp för höjningar av bränsleskatter.

Övergivna platser: 312 000 medlemmar. Fotografering av hus, bilar, gruvor, industrier, folkparker och annat som lämnats.

Återbruka mera!: 273 000 medlemmar. Tips och inspiration om återbruk.

Vandringsleder i Sverige: 222 000 medlemmar. Tips på vandringsleder och promenadstråk i Sverige.

Bojkotta kontantfria affärer och restauranger: 161 000 medlemmar. Kräver att alla butiker, restauranger, parkeringsautomater med mera ska ta emot kontanter.

Älska Sverige, från höger till vänster: 142 000 medlemmar. Tidigare Stå upp för Sverige. 

Husmorstips, gamla som nya: 141 000 medlemmar. Tips på bland annat hur man rengör ugnen på bästa sätt och hur man får bort fläckar från kläder.
Vad lagar du för veganmat idag? 138 000 medlemmar. Recept och middagstips för inspiration.

Svemestra – alla Sveriges smultronställen: 96 000 medlemmar. Smultronställen i Sverige.

Källa: emanuelkarsten.se, Facebook

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loadingAnders Sydborg och Peder Blohm Bokenhielm driver stora svenska Facebookgrupper som arbetar för en förändring i samhället. Foto: Privat
Anders Sydborg och Peder Blohm Bokenhielm driver stora svenska Facebookgrupper som arbetar för en förändring i samhället. Foto: Privat
Inrikes

De mobiliserar hundratusentals via Facebook

Eva Sagerfors

Facebook har möjliggjort att mängder med människor samlas för att verka för en förändring i samhället. Två av personerna bakom Sveriges största Facebookgrupper berättar om censur, framgångar och psykisk press.

Haluk Soydan, professor och forskare i socialt arbete vid University of Southern California, skriver i boken ”Social mobilisering – en utmaning för socialt arbete” att social mobilisering handlar om att bekämpa eller förändra förhållanden som människor uppfattar som icke önskvärda. 

Han pekar på hur det har lett till stora förändringar internationellt. Ett exempel är Egypten 2011, då sociala medier användes för att samla över 200 000 människor i protest mot diktaturen. En förutsättning för och konsekvens av social mobilisering är sociala nätverk, skriver han. Det krävs också en grad av samhörighet och förbindelse, där Facebook är ett verktyg.

”Bojkotta kontantfria affärer och restauranger” är en av Sveriges största grupper med drygt 160 000 medlemmar. För snart ett år sedan startade Anders Sydborg gruppen med sin sambo. Han hade länge tänkt på problemet med att en del verksamheter inte tar emot kontanter. 

Han säger att många har svårt att använda betalkort. Till exempel kan äldre ha svårt att minnas kortkoden. För personer som lämnar en situation med våld kan det vara nödvändigt att kunna använda kontanter för att inte kunna spåras. Kontanterna är också viktiga för att barn ska lära sig pengars värde.

– Kontanterna är livsviktiga. Det är vår sista frihet. Tar man bort kontanterna så är friheten totalt borta.

Ett tag var gruppen den snabbast växande på Facebook någonsin.

– Sedan blev vi censurerade och över en natt fick vi inga nya medlemmar. När det gick som bäst fick vi tusen nya medlemmar var femte till sjätte timma.

Hackerattack

Coop fick nyligen stänga många av sina butiker på grund av en hackerattack som slog ut it-systemet. Även bensinkedjan ST1 och Apotek hjärtat drabbades. Sydborg ser en positivt aspekt med händelsen.

– Jag tror att det var ett stort uppvaknande det som hände med Coop, men jag tror att det bara är början. Vi behöver få systemen nedstängda. Vi behöver få elavbrott som är mycket längre.

Han säger att de stora varuhusen är beroende av sina datorsystem och den trådlösa tekniken.

Anders Sydborg, produktutvecklare utanför Norrköping, och hans sambo lägger vissa dagar ner åtta till tio timmar var på arbete för gruppen. Foto: Privat

Gruppen verkar bland annat genom att kontakta verksamheter som har nekat kontanter. Under året har arbetet gett utdelning

– Det är närmare 300 verksamheter som vi vet om som har tagit tillbaka kontanterna på grund av oss. 

De vill även påverka politikerna. Anders Sydborg berättar att medlemmar i gruppen tillsammans har skickat 10 000 fysiska brev till Sveriges politiker. Han hade dock hoppats på ett större gensvar.

– Ingen av dem har behagat svara. Och politikerna var tysta i frågan när det här med Coop hände. 

Ett argument för att minska kontantanvändningen har varit att man minskar en del av brottsligheten. Det argumentet håller inte, menar Sydborg. 

– De grova och hänsynslösa brotten bara ökar. De skulle ju minska eftersom man skyller på kontanterna, säger han och tillägger att det begicks 9064 grova rån i Sverige under 2020.

Ville få folk att vakna till

Engagemanget handlar inte bara om att få verksamheter att acceptera kontanter. För Sydborg är det samtidigt en fråga om hur det ekonomiska systemet ser ut.

– De flesta förstår inte hur pengar kommer till. Alla pengar skapas idag via nya krediter. Så fort krediten beviljas så skapas pengarna. 

Situationen där människor nu lever mycket på lån är oroande, anser han.

En tanke med gruppen var att få folk att vakna till, förklarar han. Även om han tycker att de har lyckats med det så var planen med gruppen större från början.

– Min tanke var att få en miljon medlemmar, tio procent av Sveriges befolkning, och att man skulle ha startat en bank, folkets bank, i kombination med ett politiskt parti, men det finns ingen möjlighet att nå dit.

Många medlemmar engagerar sig. Det kan handla om att sprida Facebookinlägg så att de når fler, dela ut flygblad och att köpa t-shirts med budskapet att behålla kontanterna.

– Man engagerar sig i frågan istället för att bara gnälla. Det betyder väldigt mycket att ha med de här människorna.

Tyvärr har vi ingen riktig yttrandefrihet längre. Vi får inte säga och göra som vi vill utan att man blir varnad som fake news. 

Anders Sydborg, Facebookgruppen ”Bojkotta kontantfria affärer och restauranger”

Gruppen växer dock inte längre och det menar han beror på Facebooks censur. Ändå tror han att Facebook är den bästa plattformen att vara på. 

– Även om vi blir väldigt censurerade så har alla Facebook. Tyvärr har vi ingen riktig yttrandefrihet längre. Vi får inte säga och göra som vi vill utan att man blir varnad som fake news.

Anders Sydborg ser framåt och tror på människors kraft att förändra. 

– De kommer aldrig lyckas ta bort kontanterna. Jag tror att folket säger ifrån mer och mer. Jag tror att vi kommer att se fler händelser där hackers går in och slår ut systemet, vilket jag tycker är jättebra. 

Över en halv miljon protesterar

Med sina 553 000 medlemmar är Facebookgruppen ”Bensinupproret 2.0” Sveriges största. När gruppen fortfarande var ny 2019 gick Peder Blohm Bokenhielm med och fick snart ta över ledarskapet. 

– Från början var syftet att få ner bränslepriserna genom att angripa en överbeskattning som idag heter bränsleskatten. Nu har det mer blivit ett forum för fordonsrelaterade skatter.

Om bensinen inte vore överbeskattad skulle literpriset vara omkring 12 kronor, förklarar han. Gruppens mål är att nå dit.

Hittills har deras arbete lett till att man stoppat planerade skattehöjningar på totalt 80 öre per liter. Peder Blohm Bokenhielm förklarar att för ett åkeri kan det ge en skillnad på 60 000 kronor på ett år per lastbil.

– Vi är en bit på väg, men det är fortfarande en lång väg kvar. Det viktigaste är att vi har lyft den här frågan på en nivå dit den inte har lyfts tidigare. Vi har också utbildat tiotusentals människor i beskattningsfrågor.

Psykisk påfrestning

Han lägger nu ungefär fem till sex timmar dagligen på att arbeta för gruppens syfte. Tidigare har han varit uppe i sexton timmar per dag. Mycket av tiden går åt till möten och telefonsamtal. Utöver det ska gruppen administreras. Det gör hans fru och några personer till. Själv har han trappat ner den delen.

– Man blir psykiskt trött av det.

Han berättar att han får starkt stöd från medlemmarna, som även bidrar både ekonomiskt och kunskapsmässigt. Det finns även de som reagerar när han verkar ha det tufft.

– Jag kan vara ärlig och säga att det är jobbigt. Jag kan inte säga vad jag tänker. Jag kan inte göra vad jag känner för. Jag måste säga till mina tonårspojkar ”sköt er annars kan det här eller det här hända och det kan påverka oss allihopa”.

Peder Blohm Bokenhielm bor med sin familj i Blekinge där de driver en lackverkstad. Foto: Privat

Peder Blohm Bokenhielm driver även ”Föreningen uppror” som stöttar gruppens arbete. Media rapporterade nyligen om föreningens skatteskulder. 

– Vi blev offentligt uthängda som att vi hade konkursat. Det är halva sanningen. Den andra halvan sägs det inget om; att vi nu har betalat skatteskulden och överklagat i hovrätten, att allting är i sin ordning nu och att vi bara väntar på ett ok.

I samband med det fick han ta emot mängder med hot- och hatmeddelanden. 

Ibland har han funderat på att släppa arbetet med gruppen. 

– Det ansvar jag har fått av alla som har förtroende för oss, det är vad jag tänker på mest när det är som jobbigast. Det är många människor som lyssnar och som tror på detta. 

Han tillägger att trots nackdelarna så överväger fördelarna.

Sponsrade inlägg

Det var omständigheter som gjorde att gruppen blev så stor, berättar han. Det var dags för EU-val och gruppen fick medial uppmärksamhet när de passerade 100 000 medlemmar. Politiska partier gjorde då sponsrade inlägg på Facebook där de visade sitt stöd för Bensinupproret 2.0.  

– Det var det som gjorde att vi exploderade så fullkomligt.

På fem dagar gick antal medlemmar från 100 000 till 600 000.

Gruppen är partipolitiskt obunden, men arbetar aktivt för att få bort Miljöpartiet ur riksdagen. Peder Blohm Bokenhielm har inget emot elbilar eller fossilfria drivmedel utan säger att det är en del av utvecklingen. Däremot är han kritisk till hur politiken bedrivs.

– Det är sättet, att vi blir påtvingade, och alarmistjargongen om att jorden kommer att gå under om åtta år om vi inte gör det eller det. Och så finns det stora krafter som tjänar enorma pengar på detta. Det är det som har fått mig att vilja ta strid mot detta.

Bränsleskatten måste sänkas för att vi ska fortsätta överleva ute på landsbygden. 

Peder Blohm Bokenhielm, Facebookgruppen "Bensinupproret 2.0"

Med tanke på valet 2022 tror han att gruppen med sin halva miljon väljare kan spela en viktig roll.

– Bränsleskatten måste sänkas för att vi ska fortsätta överleva ute på landsbygden.

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!

 

Stora svenska Facebookgrupper

Bensinupproret 2.0: 553 000 medlemmar. Vill sätta press på politiker för att sätta stopp för höjningar av bränsleskatter.

Övergivna platser: 312 000 medlemmar. Fotografering av hus, bilar, gruvor, industrier, folkparker och annat som lämnats.

Återbruka mera!: 273 000 medlemmar. Tips och inspiration om återbruk.

Vandringsleder i Sverige: 222 000 medlemmar. Tips på vandringsleder och promenadstråk i Sverige.

Bojkotta kontantfria affärer och restauranger: 161 000 medlemmar. Kräver att alla butiker, restauranger, parkeringsautomater med mera ska ta emot kontanter.

Älska Sverige, från höger till vänster: 142 000 medlemmar. Tidigare Stå upp för Sverige. 

Husmorstips, gamla som nya: 141 000 medlemmar. Tips på bland annat hur man rengör ugnen på bästa sätt och hur man får bort fläckar från kläder.
Vad lagar du för veganmat idag? 138 000 medlemmar. Recept och middagstips för inspiration.

Svemestra – alla Sveriges smultronställen: 96 000 medlemmar. Smultronställen i Sverige.

Källa: emanuelkarsten.se, Facebook

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024