Därför agerar Peking i desperation för att ta Hongkongs frihet
Under protester på Hongkongön, Hongkong, mot den nya säkerhetslagen håller människor upp fem fingrar för att symbolisera deras krav. På anslagen står "Himlen eliminerar KKP". Den 24 maj 2020. Foto: Anthony Wallace/AFP via Getty Images


Den 24 maj gick över 10 000 människor ut på Hongkongs gator efter att Peking vid sitt årliga möte hade lagt fram förslaget om en ny säkerhetslag särskilt utformad för den administrativa regionen. Det här draget är noggrant uträknat, samtidigt som det tas i desperation, likt rysk roulette.

En genomröstning av lagen innebär slutet för ”ett land, två system”, som kinesiska kommunistpartiet (KKP) har lovat att hålla. Peking kommer att öppna ett kontor för nationell säkerhet i Hongkong. Människor kan sedan arresteras godtyckligt och föras till fastlandet och dömas i ett system där inga lagar styr. De kan också arresteras och tas om hand i Hongkong, sedan dess system har omarbetats till en kopia av Fastlandskinas. Hongkongbor misstänker att Peking redan har skickat militärpolis till Hongkong.

Peking tar den här vägen efter kaoset i pandemins spår, där fler än 122 länder kräver en undersökning av hur KKP-virusutbrottet skedde i Kina. Varför ta ett sådant steg i Hongkong med vetskapen att det kommer att få omvärlden att fördöma KKP ytterligare?

Politisk säkerhet framför allt

Faktum är att partiet noga har övervägt de politiska och ekonomiska riskerna. I slutänden verkar politisk säkerhet vara mer akut och kritiskt för partiet.

I september kommer Hongkong att välja medlemmar till parlamentet, det lagstiftande rådet. Vid distriktsvalet i november 2019 underskattade Peking hållningen hos Hongkongs medborgare, där 388 platser gick till pro-demokrater och bara 62 till kandidater som är pro-Peking. Om resultatet i parlamentsvalet skulle falla ut på liknande vis skulle följderna bli större. KKP kan inte tolerera en sådan politisk utmaning och vill därför agera nu.

Och så har vi protesterna. Den utlämningslag som KKP introducerade i april 2019 sågs, liksom den nya säkerhetslagen, som ett sätt att ta Hongkongbornas grundläggande rättigheter. Resultatet blev en chock för KKP, med oupphörliga massprotester under ett halvår. Vissa gånger uppskattar man att två miljoner människor var ute på gatorna, vilket aldrig tidigare har hänt under KKP:s styre. Partiet är rädd att om det inte kan kontrollera Hongkong så kommer fastlandet att följa Hongkongs exempel.

KKP har alltid använt Hongkong för att göra vad det vill göra, men inte kan göra på fastlandet.

Dessutom känner det att det måste agera på grund av allvarliga politiska konflikter mellan fraktioner på toppnivå inom partiet. I över två årtionden har Hongkong varit en bas för fastlandseliten, inklusive KKP-ledaren Xi Jinpings motståndare. Hongkong tjänar som ett viktigt nav: här hålls tillgångar och här släpps insiderinformation. Staden är också en läglig kanal för att få ut pengar ur Kina. KKP har alltid använt Hongkong för att göra vad det vill göra, men inte kan göra på fastlandet.

Pekings enda finansiella kanal

För många är Hongkong vad Västberlin brukade vara. För Xi skulle det kunna vara en anti-Xi-bas. Peking arresterade en bokhandlare som publicerade en bok som kritiserade Xi och miljardären Xiao Jianghua, som skötte tillgångar åt barnen till personer med höga positioner inom partiet. Det finns fler personer som Peking skulle vilja arrestera, och den nya säkerhetslagen gör sådana gripanden lätta att genomföra.

Hongkong är Pekings enda fönster för att nå den internationella marknaden. Tidigare var Hongkong ett produktionscentrum, men sedan det förlorade den verksamheten till fastlandet tjänar det som ett finanscentrum.

Genom att KKP inrättar Hongkong under ”ett land, ett system” kommer USA, Storbritannien och Europa att ta bort dess status som frihamn. Den enda finansiella kanal Peking har kommer att stängas.

Det här är självmord för KKP. Men KKP har inga bra alternativ. På senaste tiden har alla drag det gjort sett självdestruktiva ut. Så det är inte att undra på att Hongkongbor bär anslag på gatorna som säger ”Himlen eliminerar KKP”.

Diana Zhang, PhD, är skribent för Epoch Times med 20 års erfarenhet av studier om Kina. Hon är baserad i USA, men skriver under pseudonym för att skydda sin familj i Kina.

Åsikter som uttrycks i artikeln är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis Epoch Times åsikter.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.