Danska IS-terroristers barn förlorar rätten till medborgarskap
Danska medborgare som har anslutit sig till IS i Syrien och som fått barn kommer inte få något medborgarskap. Foto: Guiseppe Cacace/AFP/Getty Images


Barn som har fötts när danska medborgare har varit nere i Syrien och anslutit sig till terrororganisationen IS kommer inte att få medborgarskap. Det rapporterar danska radiokanalen DR.

Det är ett resultat av en uppgörelse mellan Dansk Folkeparti och regeringen.

– De är födda av föräldrar som vänt Danmark ryggen, och därför ska de inte vara en del av Danmark, säger utlännings- och integrationsminister Inger Støjberg (Venstre) till radiokanalen.

Christian Langballe, talesperson för migrationsfrågor i Dansk Folkeparti, säger till DR att han är nöjd över uppgörelsen då detta är något som partiet tidigare har förespråkat. Han menar att barnen inte har någon koppling till Danmark samtidigt som föräldrarna har valt att kriga för IS.

– Och de måste ta konsekvenserna av detta, säger han, och fortsätter.

– Vi vill inte ha hem dem igen. Vi vill aldrig ha hem dem igen.

Han menar att detta är för att skydda Danmark från terrorister och nämner vad som hände i Frankrike då IS-terrorister slog till mot nattklubben Bataclan 2015 och dödade 130 människor.

Avtalet innebär att man utan domstolsutlåtande kan återkalla medborgarskapet för de personer som har dubbla medborgarskap och som har anslutit sig till IS i Syrien eller Irak.