Terrordömd hatpredikant utvisas från Danmark
58-årige hatpredikanten Said Mansour utvisades från Danmark på fredagen. Foto: Thomas Foght/Skärmdump/Twitter


58-årige Said Mansour, känd som ”Bokhandlaren från Brønshøj”, har dömts två gånger för att ha uppmanat till terror. På fredagen utvisades han från Danmark, rapporterar danska TV2.

2014 dömdes han till fyra års fängelse. Två år efter domen blev han även av med sitt danska medborgarskap och Högsta domstolen beslutade att han skulle utvisas. Han nekades villkorlig frigivning på grund av att han försökte radikalisera sina medfångar i fängelset.

– Danskarna har gjort sig av med den tyngste terroruppviglaren. Said Mansour var helt avgörande för radikalisering av danska jihadister, säger Magnus Ranstorp, terrorexpert vid Försvarshögskolan, till Sydsvenskan.

Han anser att Sverige också börja följa Danmarks exempel.

– Danskarna har hanterat Said Mansour rättssäkert. Ett skolboksexempel som Sverige borde följa. Om man gjort sig skyldig till grovt terrorbrott är det rimligt att man kan få medborgarskapet indraget, säger han till tidningen.

Tidigare i december var statsminister Lars Løkke Rasmussen i Marocko för att diskutera utvisningen av Mansour med landets myndigheter.

"Jag är mycket nöjd med en klar signal om att kriminella utlänningar som främjar terror inte hör hemma i Danmark", skriver han på Twitter.

Även Dansk Folkepartis Martin Henriksen är glad över nyheten.

– Nu slipper vi ännu en islamist och det är en skön känsla. Det här något som vi har kämpat med under lång tid, säger han till danska TV2.