Dansk polis: Explosion var avsiktlig
Avspärrningar i Nørrebro efter att något exploderat vid en lokal polisstation. Foto: Philip Davali/Ritzau/TT


Explosionen vid en polisstation i stadsdelen Nørrebro i Köpenhamn under natten till lördagen var en avsiktlig handling, enligt polisen. En bild har släppts på en man iförd svarta kläder som polisen vill komma i kontakt med.

Larmet kom klockan 03.17 efter att något exploderat vid en polisstation i Nørrebro. Ingen kom till skada då lokalen är tom nattetid, enligt Ekstrabladet.

Flera vittnen berättar för nyhetsbyrån Ritzau om omfattande skador på byggnaden och bilder på sociala medier visar bland annat krossade fönsterrutor. Det är dock fortfarande oklart exakt vad som inträffat.

På en presskonferens under förmiddagen konstaterade chefspoliskommissarie Jørgen Bergen Skov att det rör sig om en avsiktlig attack på en offentlig byggnad, precis som vid explosionen vid Skattestyrelsens kontor i Köpenhamn i tisdags. Bergen Skov vill inte kommentera om det finns några kopplingar mellan de båda explosionerna.

– Det är för tidigt att säga, men det är naturligtvis något vi tittar på, säger han.

I samband med presskonferensen gick polisen ut med en kornig bild på sociala medier. Den föreställer en man helt klädd i svart som polisen nu efterlyser.

Explosionen är den nionde i den danska huvudstaden i år, något som har lett till en debatt om säkerheten i Köpenhamn. Danmarks justitieminister Nick Hækkerup (S) är oroad över händelseutvecklingen.

– Det här är allvarligt. Att det sprängs i vår huvudstad på det här sättet är helt oacceptabelt, säger han enligt Danmarks Radio.

Explosionen tidigare i veckan bedöms av den danska försvarsmakten ha orsakats av militära sprängmedel.

(TT)