Borodinkvartetten besöker Malmö och Vara
Borodinkvartetten. Foto: Vara konserthus


Med ett axplock ur sin digra repertoar besöker ryska Borodinkvartetten, en av världens mest välrenommerade stråkkvartetter, Palladium i Malmö den 29 oktober och Vara Konserthus den 4 november. Konsertens musik hämtas från tre olika verk tillhörande de ryska kompositörerna Sjostakovitj, Tjajkovskijs och den mindre kända tonsättaren Mjaskovskij.

Borodinkvartetten, som bildades 1945, har en direkt koppling till flera av de stora ryska kompositörerna. Ryska tonsättare utgör själva kärnan i kvartettens repertoar; Aleksandr Borodin som namnet antyder, såväl som Tjajkovskij och Sjostakovitj med flera. Även om medlemmarna under åren skiftat, har klangidealen och det ”ryska soundet” nedärvts och bestått.

Sjostakovitj var själv ofta behjälplig med råd och tips till kvartetten inför uruppförandet av flera av den store kompositörens verk. Hans sjätte stråkkvartett i G dur, som framförs under denna konsert, skrevs i augusti 1956 och i den kan läsas några av de stora händelser som påverkade kompositörens liv. Bland annat händelser så som Stalins död, vilket innebar en ny gryning för Sovjetisk kommunism, och det faktum att han under perioden förlorade både sin mamma och hustru.

Från en äldre era hämtas Tjajkovskijs stråkkvartett nr 1. Verket från 1871 blev tidigt en framgång, kanske delvis på grund av draghjälp från en stor beundrare. Första gången Leo Tolstoj hörde stycket rördes han till tårar och skrev ett passionerat hyllningsbrev till kompositören.

En mer okänd 1900-talstonsättare är Nikolaj Mjaskovskij. Hans var en produktiv tonsättare, 27 symfonier och 13 stråkkvartetter hann han med under sitt 69-åriga liv. Mjaskovskijs verk inleder konserten, men i kontrast till detta kan nämnas att hans kvartett nr 13 i a-moll faktiskt var det allra sista hans skrev. Stycket kom till 1949, under en tid i kompositörens liv då han visste att han var döende. Stråkkvartett nr 13 kan därför sägas fungera lite som Mjaskovskijs musikaliska testamente. Och vilket testamente!

Söndag 29 oktober kl 15.00, Palladium, Malmö

Lördag 4 november kl 19.00, Vara Konserthus

MEDVERKANDE

Ruben Aharonian VIOLIN
Sergei LomovskyVIOLIN
Igor Naidin VIOLA
Vladimir Balshin CELLO

PROGRAM

N Mjakovskijs stråkkvartett nr 13 i A-moll, op 86
D Sjostakovitj stråkkvartett nr 6 i G-dur, op 101
P Tjajkovskij stråkkvartett nr 1 i D-dur, op 1