Nordiska Kammarorkestern firar anrika musiksällskap


I år fyller Sollefteå Musiksällskap 75 år och Härnösands Musiksällskap imponerande 175 år. Nordiska Kammarorkestern firar detta i dagarna tre med konserter i Sundsvall, Härnösand och Sollefteå. Och det tillsammans med Sollefteå Vokalensemble och Kapellsbergs Kammarkör.

Som solister hittar vi Catherine LaForest, sopran, Fredrik Samuelsson, bas och Jenny Viklund, sopran. Alla tre elever vid linjen Scenisk sång vid Kapellsberg, Härnösands Folkhögskola. Som solist i Johann Baptist Vanhals Kontrabaskonsert finner vi Nordiska Kammarorkesterns primarie Malin Höglund, som för övrigt är född och uppvuxen i Härnösand och som ung fostrad i just Härnösands Musiksällskap.

Dirigent är Alexander Hanson, en bekant för inte minst Sollefteå då han dirigerade Sollefteå Stads jubileumsgalor under trettonhelgen 2017.

På programmet finns musik som spelades flitigt i Härnösand för 175 år sedan. Förutom Vanhal även musik av George Friedrich Händel och Felix Mendelssohn. Den sistnämnde samtida med Härnösands Musiksällskap och sällskapets grundande 1842. Som kuriosa kan nämnas att den symfoni av Felix Mendelssohn som avslutar konserten uruppfördes i Leipzig just år 1842, och trots avsaknad av Internet, TV och radio ändå blev känd hela vägen upp till Härnösand!

Konserter ges i Tonhallen Sundsvall torsdag 19 oktober kl 19.00, i Härnösands teater fredag 20 oktober kl 19.00 och i Hullsta Gård Sollefteå lördag 21 oktober kl 15.00.