Begravningsarbetare i Wuhan: Vi arbetar 24/7 för att kremera kroppar
Medicinsk personal i skyddsdräkt anländer med en person till Wuhan Red Cross Hospital, Wuhan, Kina, den 25 januari 2020. Foto: Hector Retamal/AFP via Getty Images


Arbetare vid krematorier i Wuhan, epicenter för coronavirusets utbrott, säger att deras arbetsmängd har ökat dramatiskt de senaste dagarna. De transporterar ständigt kroppar från sjukhus och privata hem.

I en intervju med The Epoch Times berättar en arbetare om långa arbetstimmar för att klara av den plötsliga ökningen av kroppar som ska kremeras.

Samtidigt cirkulerar videos på sociala medier på hur arbetare hanterar krisen, inklusive en arbetare som hämtar människor i deras hem. En video han filmat och delat visar över 10 kroppar som ligger på bårar, i väntan på kremering.

En del nätanvändare har också delat videos som de filmat på olika sjukhus i Wuhan, där man ser kroppar som väntar på att transporteras vidare till kremering.

Eftersom begravningsarbetarna inte säkert vet om personen dött av coronaviruset använder de skyddsdräkt och masker för att skydda sig själva mot potentiell smitta.

Arbetar dygnet runt

Centrala Wuhan har tre större begravningskapell som även har krematorier. Fast det är en vanlig begravningsform i Kina att kremera kroppen så ska man enligt ett uttalande från Kinas folkhälsomyndighet den 1 februari, inte begrava människor som har dött av viruset; kroppen ska kremeras genast.

På grund av coronavirusets utbrott har Wuhans Civil Affairs Bureau ålagt Hankous begravningskapell att ta hand om de kroppar från människor som diagnostiserats och dött av viruset, enligt statlig media. Dessutom ska ytterligare två begravningskapell ta hand om de som dött av allvarlig lunginflammation, eller som misstänkts ha varit smittade av viruset och dött.

En arbetare vid Wuhans krematorium sade i en intervju den 4 februari att han och hans kollegor har arbetat dygnet runt, sju dagar i veckan sedan den 28 januari. Han sade att de är utmattade och arbetar utan ordentlig utrustning som liksäckar, skyddsdräkter och ansiktsmasker.

– Sedan den 28 januari arbetar 90 procent av våra anställda 24/7 … vi kan inte gå hem, säger en man identifierad som Mr Yun till kinesiskspråkiga Epoch Times i ett telefonsamtal.

Han arbetar vid Caidians begravningskapell, ett av fyra ställen i en av Wuhans förorter.

– Vi behöver verkligen mer arbetskraft, säger han.

Samtidigt fortsätter fler kroppar att komma varje dag.

– Vi behöver hämta kroppar när de [sjukhus eller familjemedlemmar till de avlidna] ringer oss. Vi behöver åtminstone 100 liksäckar varje dag, säger han.

Arbetsplatsen har krav på sig att hämta kroppar från tre stora sjukhus och ett antal mindre, liksom hos de invånare som hör av sig.

Yun säger att han har pratat med arbetare på andra begravningskapell i Wuhan, som även de är överhopade.

– Alla kremeringskammare jobbar dygnet runt, säger han.

Han säger att det enda personalen kan göra är att sitta på en stol och ta en tupplur när de får en chans.

– Vi kan inte sluta eftersom vi inte kan lämna kroppar ute under en längre tid, säger han.

Personalen saknar också skyddsutrustning.

– Vi som transporterar kropparna undviker att äta och dricka under en längre tid med tanke på skyddsdräkten, eftersom vi behöver ta av den när vi äter eller dricker, eller går på toaletten. Man ska inte använda skyddsdräkten igen när den redan är använd, säger han.

Yun säger att annan personal på begravningskapellet, som receptionisterna, inte får använda skyddsdräkter.

– De använder regnkappor för att skydda sig, säger han.

Familjer

Yun säger att det skär i hjärtat att se så många kroppar och att veta att många familjer inte fått se sina kära deras sista stund.

– Vi hämtar kroppar från människors hus. … Familjerna får inte se kropparna efter att vi har hämtat dem, säger han.

Enligt nya regler från staten ska begravningsarbetarna hämta kropparna och sedan kremera dem utan att vidtala familjemedlemmarna – så att familjen kan undvika kontakt med kroppen och potentiellt bli smittade av viruset.

– När familjemedlemmar kommer hit kan de betala för kremeringskostnaden och sedan hämta askan, säger han.

Även på sjukhusen är familjen förbjuden att se kropparna.

En del av de avlidna har varit på sjukhuset, men många har inte det, eftersom de inte fick snabb sjukhusbehandling innan de dog eller dog medan de väntade, berättar han.

– De behandlas som att orsaken [till död] är okänd, säger Yun.

Wuchang begravningskapell

Guyu Lab, en oberoende nyhetssajt har intervjuat en arbetare vid Wuchang begravningskapell som från den 26 januari skulle hämta kroppar från sjukhus och hem.

”Alla män som jobbar på vårt begravningskapell hämtar upp och flyttar kroppar nu, och kvinnlig personal svarar i telefon, desinficerar begravningskapellet och så vidare. Vi arbetar dygnet runt. Vi är väldigt trötta”, säger Huang till nyhetssajten den 3 februari.

Huang säger att hans begravningskapell inte har utrustning för att kunna desinficera stället riktigt. Arbetarna återanvänder skyddsdräkterna som är av engångstyp, eftersom det inte finns några nya. De använder simglasögon eftersom de inte har skyddsglasögon, och måste ha dubbla lager engångshandskar i plast eftersom de inte har några i gummi.

– Vi är på gränsen att kollapsa. Vi behöver verkligen hjälp, säger Huang.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.