Balett – från lyxig hovdans till uttrycksfull scenkonst - Del 1 av 2

Balett: Förr och i dag 

I baletten Svansjön uttrycks den ömsesidiga kärleken mellan den kvinnliga dansösen och den manlige dansören dansören i ett innerligt pas de deux. Foto: Shutterstock


I denna miniserie i två delar ges en inblick i balettens historia och utveckling. I första delen får vi följa med på en tidsresa tillbaka till renässansens hov och uppkomsten av balettföreställningar.

Klassisk balett är omgärdad av myter och föreställningar som inte alltid stämmer överens med verkligheten. Det är inte många som upplevt en levande balettföreställning, än mindre provat att dansa själv. Ofta förknippas konstarten med unga ballerinor i så kallade tutuer och med rosa tåskor på fötterna. För många är det en exotisk dansform som framstår som svårbemästrad. Men stämmer dessa föreställningar med verkligheten och hur har baletten utvecklats?

Balettens historiska rötter återfinns vid renässansens furstehov i norra Italien under 1400- och 1500-talen. Vid speciella högtider och fester sattes föreställningar upp. Det var ofta grandiosa spektakel som skulle visa furstefamiljens rikedom och makt, och var dåtidens sätt att markera status och ställning i samhället.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!