BLM-grundaren uttryckte uppskattning för Mao Zedong
En av grundarna av Black Lives Matter, Patrisse Khan-Cullors, deltar i United State of Women Summit i Los Angeles den 5 maj 2018. Foto: Valerie Macon/AFP via Getty Images


En av grundarna av Black Lives Matter (BLM) har väckt uppmärksamhet genom att referera positivt till Mao Zedong i ett gammalt klipp. Både BLM och en av deras föregångare, Svarta pantrarna, har även uppmärksammats på internet i Kina.

Det är i ett klipp från 2010 som BLM-grundaren Patrisse Khan-Cullors talar inför Labor/Community Strategy Center, en kommunistisk tankesmedja i Los Angeles, som hon indirekt uttrycker sin uppskattning för Mao. Hon säger att tankesmedjans grundare, Eric Mann, har skrivit en bok som är jämförbar med "Maos lilla röda".

– Jag talade med en ung person från Arizona som försöker kämpa emot SB1070 [en migrationslag, reds anm] och han plockade upp en bok och sade "den är som Maos lilla röda".

Boken i fråga var alltså Manns bok. Cullors uttrycker sedan uppskattning för den kommentaren:

– Jag sade: "Oj, det var precis vad jag tänkte." Det var verkligen fint att höra honom göra den kopplingen.

Cullors tyckte att man borde köpa "10-15 exemplar av boken" och organisera en ungdomsgrupp "där man talar om den och verkligen försöker gå in i det här".

Hamnat i rampljuset

"Maos lilla röda", vars titel egentligen är "Citat ur ordförande Maos verk", är en samling skrifter och uttalanden av Kinesiska kommunistpartiets diktator Mao Zedong, som anses vara den politiske ledare som är ansvarig för flest människors död i historien.

Under den så kallade kulturrevolutionen i Kina, en blodig och kaotisk period med början i mitten av 60-talet, spreds den här boken mycket omfattande i Kina. Folk förväntades memorera, recitera och citera Mao. Omslaget var rött, och det gjordes en version som var så liten att man hela tiden kunde ha den med sig, därav "lilla röda".

Förutom den här videon har Patrisse Khan-Cullors på senare tid hamnat i rampljuset för att hon äger fyra fastigheter och en stor herrgård i ett helvitt område av Los Angeles. Kinesiska internetkommentatorer har kallat henne för en "Amerikansk Sima Nan".

Sima Nan är en kinesisk tyckonom som det är allmänt känt är betald av kommunistpartiet för att kritisera USA. När den kinesiska allmänheten fick reda på att han och hela hans familj bor i USA lär han ha kommenterat att "mitt arbete är att kämpa mot USA, men mitt liv är att bo i USA".

Inspiration från Svarta pantrarna

Cullors uppskattning för Mao sätter ljuset på den påverkan Maos teorier haft på delar av Black Power-rörelsen i USA. Ett av Maos mål med kulturrevolutionen, förutom att stärka sin egen makt, var att exportera revolutionen till andra länder. Grundaren av det marxistiska, svarta partiet Svarta pantrarna i USA var också uttalad maoist. Svarta pantrarna, som var verksamma på 60- och 70-talet, har identifierats av många som en föregångare och inspiration till BLM.

Det här är också något som är välkänd information i Kina. Kinesiska kommunistpartiet har också använt det här i propaganda mot USA, där man kritiserar USA för rasism. Enligt en artikel i den kinesiska upplagan av New York Times från 2016 står att Huey P Newton, som grundade Svarta pantrarna 1966, såg Mao som "en hjälte". 

I en artikel på sökmotorn Baidu, som också fungerar som en kinesisk variant av Wikipedia, fast censurerad och styrd av kommunistpartiet, berättas om hur Svarta pantrarna använde Maos lilla röda i sin militanta verksamhet. Medlemmar av partiet åkte till en kinesisk bokhandel i San Francisco och köpte massor av exemplar av "Maos lilla röda" som man sedan sålde till universitetsstudenter och tjänade pengar på. För de pengarna köpte man vapen.

"Ett strålande ljus"

Det finns även andra artiklar på Baidu som utmålar Svarta pantrarna i beundrande ordalag. I en artikel från 30 juni 2020, skriven av kolumnisten Zhou Jingyan, beskrivs Svarta pantrarna som "ett strålande ljus i den bleka natten, som tyvärr varit utslocknat för länge". Zhou skriver för World Chinese Weekly, som är en kinesisk mediaplattform med säte i USA, vars syfte, enligt dess egen sajt, är att "hjälpa världen att förstå Kina och hjälpa Kina att bli globalt".

I en artikel på Tencent, en annan stor aktör på kinesiska internet, berättas det om hur många ledare inom Black Power-rörelsen var influerade av Mao redan innan Svarta pantrarna. W E Du Bois, en av grundarna till den inflytelserika föreningen NAACP (National Association for the Advancement of Colored People), reste till Kina för att träffa Mao efter 1959.

Epoch Times har sökt Patrisse Khan-Cullors för en kommentar.

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.