Australien upphäver kontroversiellt avtal med Kina
Bakslag för Kinesiska kommunistpartiet
Australiens utrikesminister Marise Payne, fotograferad i parlamentet i Canberra den 22 mars 2021. Payne hävde nyligen delstaten Victorias avtal med Kinas regim. Foto: Sam Mooy/Getty Images


Australiens utrikesminister har upphävt ett avtal med Kina som är en del av Kinesiska kommunistpartiets (KKP) enorma infrastrukturprojekt "Ett bälte, en väg" (BRI), även kallat "Nya sidenvägen". Beslutet har förvärrat det diplomatiska läget mellan länderna.

Den 21 april hävde utrikesminister Marise Payne officiellt delstaten Victorias avtal med Peking, eftersom det inte anses främja Australiens nationella intressen. Payne utnyttjade en befogenhet som trädde i kraft i december 2020. Över 1 000 avtal med andra länder har granskats, men Victorias avtal med Kina är ett av bara fyra som hittills upphävts.

Avtalet med Kina var en avsiktsförklaring som skrevs under 2018, där delstaten Victoria förband sig att arbeta med infrastrukturprojekt inom BRI. De skrevs under av Victorias dåvarande premiärminister Daniel Andrews och KKP:s nationella utvecklings- och reformkommission. Kommentatorer har sagt att Australiens andra avtal med Kina, såsom vänortsavtal, Konfuciusinstitut och akademiska partnerskap också kan komma att granskas och eventuellt upphävas i enlighet med den nya lagen. 

Reaktionen från KKP lät inte vänta på sig. Den kinesiska ambassaden i Canberra kritiserade beslutet och kallade det "oresonligt och provokativt". Wang Wenbin, talesperson för Kinas utrikesdepartement uppmanade Australien att ändra på beslutet, och sade att Peking annars skulle "vidta kraftfulla åtgärder".

Kinesiska utrikesdepartementets talesperson Wang Wenbin under en presskonferens. Foto: Greg Baker/AFP via Getty Images

Payne har dock försvarat sitt beslut. På nyhetskanalen ABC fick hon av programledaren höra att hon vore naiv om hon inte trodde att Peking skulle hämnas med tanke på de tullar och importhinder som den kinesiska regimen satte på australiska varor under förra året, ett resultat av ett försämrat diplomatiskt läge mellan länderna.

Payne svarade dock att man inte omedelbart borde vänta sig hämndåtgärder från Kina, eftersom beslutet som ligger bakom upphävandet inte riktar sig mot något särskilt land.

– Jag menar att Australien opererar i vårt eget nationella intresse. Vi är väldigt försiktiga och väldigt noggranna i vårt tillvägagångssätt, sade hon.

Australiens försvarsminister, Peter Dutton, slår tillbaka mot Pekings angrepp, och säger att Australien inte kommer att ge upp sin suveränitet för att tillfredsställa Peking.

– Vi står upp för vilka vi är. Vi har väldigt viktiga diplomatiska relationer med många länder, inklusive Kina, men vi kommer inte låta oss påverkas av Kinesiska kommunistpartiets principer, sade han till Nine News.

Dutton riktade sig även mot den kinesiska regimen för dess uppbyggnad av militärbaser i Sydkinesiska havet, och för dess cyberattacker mot Australien.

– Så här agerar inte en vän. Vi har en viktig handelsrelation, men Kina och andra måste förstå att Australien inte kommer låta sig trampas på.

På hemmaplan har flera politiker välkomnat beslutet. Bill Shorten, tidigare ledare för det australiska Laborpartiet, som stödde avtalet när det skrevs under, säger att han nu ändrat uppfattning, och att han i dag inte skulle ha skrivit under avtalet om han varit i regeringsställning. Australien har blivit allt mer beroende av Kina, enligt Shorten.

– Vi har andra länder som vi handlar med, inte bara Kina, sade han till Nine News.

Labors nuvarande ledare, Anthony Albanese, sade redan i augusti 2020 att KKP under den nuvarande regimen hävdar sig allt mer, och att de "helt tydligt" lägger sig i Australiens nationella angelägenheter.

– Vi har sett flera exempel på det på universitet, exempelvis, sade han.

Kinesiska kommunistpartiets ledare Xi Jinping talar vid en presskonferens vid ett BRI-forum på China National Convention Center i Peking, 27 april 2019. Foto: Wang Zhao - Pool/Getty Images

USA:s dåvarande utrikesminister Mike Pompeo uttryckte i maj 2020 oro för att Australien skulle hamna i ett skuldförhållande till KKP som de sistnämnda skulle utnyttja, på det sätt man gjort i andra länder. Fenomenet har benämnts "skuldfällediplomati" och handlar om att Kina ger lån till länder som aldrig går att betala tillbaka, och som i stället omvandlas till exempelvis tillgångar. Ett exempel är Sri Lanka, som lämnade över sin hamn i Hambantota till Peking under 99 år som ett sätt att omvandla sin skuld på 1,4 miljarder dollar.

Pompeo sade förra året att USA kommer att distansera sig från Australien om dess BRI-partnerskap innebär någon risk för den så kallade "Five Eyes"-alliansen. Det är ett samarbete där Australien, Kanada, Nya Zeeland, Storbritannien och USA delar underrättelseinformation med varandra. 

– Vi kommer inte att ta några risker när det gäller vår telekom-infrastruktur eller några element av nationell säkerhet med våra Five Eyes-partners. Vi kommer att skydda och bevara dessa institutioners säkerhet, sade Pompeo.

Men medan Australien tycks inta en tydligare position mot KKP, så är situationen den motsatta i Nya Zeeland, som snarare närmar sig Kina. Nya Zeeland skrev som första västerländska nation under en avsiktsförklaring med KKP om att ingå i BRI 2017. 

På senare tid har landets utrikesminister Nanaia Mahuta också gjort uttalanden som kan uppfattas som KKP-vänliga. Mahuta motsatte sig nyligen att Five Eyes även ska börja samarbeta kring mänskliga rättigheter.

Under en presskonferens den 22 april sade Mahuta att Five Eyes inte nödvändigtvis alltid är dit Nya Zeeland först kommer att vända sig när det gäller alla frågor. Hon tillade att Nya Zeeland behöver "upprätthålla och respektera" Kinas "särskilda seder, traditioner och värderingar". Det här uppfattades av många som en signal att Nya Zeeland viker sig för Kinas påtryckningar.

Michael Shoebridge vid tankesmedjan Australian Strategic Policy Institute menar att det här innebär att Nya Zeeland befinner sig på kollisionskurs med sina allierade i väst.

– Nya Zeeland kommer att märka att deras politiska ramverk krockar med deras värderingar och intressen, även om syftet är att skydda handeln med Kina, säger han.

– Att i tysthet försäkra sina partners inom Five Eyes att allt är bra, samtidigt som man säger samma sak till Peking är inte hållbart, om inte Kina radikalt ändrar sin inriktning under Xi.

Australiens upphävning av BRI-avtalen med Kina har fått stöd från båda sidor av den amerikanska politiken. Både en republikansk senator och Bidenadministrationen har välkomnat beslutet.

Ned Price, talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet, säger att USA stödjer Australien. 

– Vi fortsätter att stå tillsammans med Australiens folk, som får utstå Folkrepubliken Kinas försök att pressa dem, sade Price vid en pressträff den 22 april. 

Den republikanske senatorn Rick Scott från Florida har också uppmärksammat Australiens agerande.

– Kommunistkinas BRI-initiativ har ett uppdrag; att utöka kontrollen över andra länder och främja försöken att dominera världen, säger han i ett uttalande.

Den republikanske senatorn Rick Scott i Florida. Foto: Erin Scott/Pool/AFP via Getty Images

– Jag bifaller den australiska regeringens beslut att stå upp mot Kommunistkina och vägra att delta i generalsekreterare Xis stora plan. Jag hoppas att alla länder världen över som gått med på att genomföra projekt tillsammans med Peking kommer att se kommunistpartiets lömska geopolitiska strategi för vad den är, och följa Australiens exempel.

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.