Aktivist som stoppade flygplan fälls igen
Aktivisten Elin Ersson fälls igen av tingsrätten. Foto: Skärmdump/Facebook


Aktivisten Elin Ersson, som stoppade ett flygplan förra året, fälls igen. Hon döms för brott mot luftfartslagen, skriver Göteborgs tingsrätt i ett pressmeddelande.

Tingsrätten konstaterar att befälhavaren på flygplanet beslutade att alla passagerarna skulle sitta på sina platser eftersom det var dags för avgång. Men trots flera uppmaningar från besättningen valde Ersson att inte sätta sig ner. Därför anser tingsrätten att hon inte följde uppmaningarna och har därmed gjort sig skyldig till brott. Straffet blir 60 dagsböter, vilket motsvarar 4 200 kronor.

Advokaten och flygrättsexperten Stefan Eriksson säger till SVT att hon borde ha dömts till fängelse.

– Hon borde ha fått ett fängelsestraff på ungefär 14 dagar.

Målet har tidigare prövats av tingsrätten. Sedan överklagades domen till hovrätten. Men man ansåg att en nämndeman var jävig varpå man hänvisade fallet åter igen till tingsrätten.  

Det var den 23 juli förra året som Elin Ersson ställde sig upp på ett flygplan i Landvetter för att hindra en utvisning av en 26-årig afghansk man. Han var dock inte ombord. I stället stoppade hon en man i 50-årsåldern från att utvisas. Det visade sig senare att han är dömd för misshandel i Sverige och har suttit i fängelse. Båda männen utvisades senare.

Kriminalvården har beräknat att merkostnaden gällande händelsen på Landvetter uppgick till 240 000 kronor, skriver TT.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.