60-årig man spred våldsam IS-propaganda – åtalas
Islamistiska soldater från Al-Nusrafronten i maj 2015 i Aleppo i Syrien. Foto: Fadi al-Halabi/AFP/Getty Images


En man i Krylbo i Dalarna delade en propagandafilm från terrororganisationen IS på Facebook. I somras fick han påhälsning av Säpo. Nu åtalas han för olaga våldsskingring, rapporterar SVT.

Mannen, som är i 60-årsåldern, har haft filmen på sitt Facebook-konto från maj 2017 till april 2019. Filmen visar bland annat hur IS-anhängare skär halsen av bakbundna soldater som tillhör den syriska regeringens styrkor.

Han förnekar brott och säger att han inte visste att det var olagligt att dela den. Han hävdar också att han inte sympatiserar med IS. Enligt mannen spred han filmen för att visa att regimen dödar soldater och sina fångar, något som också ska visas i filmklippet.

Henrik Olin, åklagare på Riksenheten för säkerhetsmål, säger till Sveriges Radios Ekot att det är första gången som lagen om olaga våldsskildring används mot terrorpropaganda. Han menar att den åtalade bör dömas till fängelse.

– Jag menar nog att det här är brottslighet på fängelsenivå, men exakt hur långt fängelsestraff som jag kommer yrka på i en framtida rättegång det har jag svårt att uttala mig om just nu.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.